Gammalt blir nytt igen

Den bäst bevarade hemligheten i kristenheten är på väg att avtäckas. Det är åtminstone föresatsen vi har med Gammalkatolsk idédebatt som har sin plats och närvaro här samt på Twitter och på Facebook.

Den formella lanseringen av Gammalkatolsk idédebatt skedde 21-23 oktober. Dels i samband med den årliga höstkonferensen på Granavollen i Norge, dels på nätet. Läs gärna mer om eventet här: https://www.facebook.com/events/351857555154415/

”Gammalkatolikerna (The Old Catholics) har en betydelse som inte står i proportion till sin storlek. De är en sann ’brokyrka’ (i än högre grad än den anglikanska gemenskapen som tillskrivits begreppet). De bär vittne om att det är möjligt att vara latinska eller västliga katoliker utan att vara ultramontana; de påminner om den romerska gemenskapen i sin liturgi [och] den ortodoxa i sin bekännelse” (The Old Catholic Movement av C. B. Moss, s. 318-319)

Det är i samma bok, vilken gavs ut första gången 1948, som påståendet om kristenhetens bäst bevarade hemlighet återfinns:
”The Old Catholic movement is the best kept secret in Christendom. The fact that there is a valid form of catholicism that is independent of Rome and that values local control seems scandalous to some and a cause for delight or even relief to others.”

Kan det verkligen vara en hemlighet? Är det så att det gammalkatolska har försökts gömmas undan för kristna människor? Ställ frågan till dig själv: Känner du till det gammalkatolska? Vet du vad det är?

Det må förhålla sig hur det vill. Ställt utom allt tvivel är att vi finns och kommer att ta plats. Om det sedan visar sig att du inget visste, har en hemlighet avtäckts för dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s