”Familjen först”

En ny tankesmedja med fokus på familjen bildas i Sverige. Det är en rad profiler, kända från media och politik, som menar att det nu är dags att visa den förda familjefientliga politiken att det finns röster som vill se en annan utveckling.

Familjen först, som tankesmedjan kallar sig, lanserades häromdagen bland annat på DN Debatt: ”Inom politiken talas det allt mer om familjens roll. Samtidigt fattas beslut som gör allt annat än värnar familjen. Detta måste möta hårdare motstånd. Slagordet ‘död åt familjen’ ska bemötas med ‘liv åt familjen’. Det skriver Alf Svensson, Elisabeth Sandlund, Kjell Blückert, Mikael Oscarsson och Rolf Åbjörnsson.”

Artikelförfattarna hänvisar bland annat till FN:s internationella konvention om medborgerliga och politiska rättigheter som stadgar att ”familjen är samhällets naturliga och grundläggande enhet och är berättigad till samhällets och statens skydd.” I konventionens 23:e paragraf, skriver de, ”görs det tydligt för alla och envar, inklusive Sveriges makthavare, vad som är den minsta enheten i samhället: Familjen. Inte individerna. Och inte politikerna!”

Till Världen idag säger Mikael Oscarsson (KD), en av initiativtagarna:
”– Jag skulle vilja säga att det pågår en strid om familjen. Och den striden blir allt tuffare, fortsätter han.”

Även Dagens Opinion har uppmärksammat initiativet och återger stiftelsens syfte:
”Familjen först ska ta fram ’en faktabas inom det familjepolitiska området som underlag för politiska beslutsfattare oavsett partifärg’. Målet är att ’kunna belysa hur statens och kommunernas budgetbeslut påverkar familjen’. ’Familjen först ska ge stöd till studier och egen kunskapsinsamling.’

Red.

Nordisk-katolska kyrkan står, tillsammans med en rad samfund i Norge, bakom initiativet ”MorFarBarn” som tidigare i år publicerade en ”Ektenskapserklering” till stöd för äktenskapet mellan man och kvinna som grund för familjelivet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s