Alla bubblor spricker

Kungen av Sverige pratade om det i sitt jultal. Media har skrivit spaltkilometer bara under det snart gångna året och en rad namnkunniga akademiker, gudsmän och skribenter har sedan länge pekat på det: Det är oroliga tider – det skakar och rister i samhällskroppen.

Grundläggande samhällsfunktioner vittrar sönder. Våra äldre och sjuka far illa. Kunskap nedvärderas och fakta förvrängs. Det offentliga samtalet handlar mer om glättig yta och korrekta trender än om grundläggande ordningar. Ängsligheten breder ut sig som ett virus och självcensuren ökar till följd av rädslan för kritik eller värre. Inte minst kristna har under året fått känna på detta, också inifrån – från sina egna.

Samtiden försöker i ångestfulla plågor återuppfinna sig själv men riskerar att spricka som ännu en i raden av bubblor. Och när hela tillvaron utgör en bubbla blir konsekvensen långt mer kännbar än då de vi har sett tidigare förvandlats till skärvor på existensens välpolerade golv. Detta samtidigt som vi har en tradition inom armlängds avstånd att falla tillbaka på.

Känslans tyranni

Bubblor bygger på känslor och upplevelser. Inte sällan relaterade till framgång och lycka, men även förmögenhet, välstånd och makt.

christmas-bubleSekularismen, som en frukt av modernismen, skulle kunna komma att visa sig vara en bubbla. Den har visserligen överlevt längre än både IT- och bostadsbubblor, men sett i ett längre perspektiv är dess ursprung relativt ungt. Den utgörs av en idé att människan som myndig inte behöver Gud vilket bygger på en känsla; en upplevelse av att vara fri.

Sekularistbubblan liknar i mycket den nu så omskrivna filterbubblan vilken skärmar av människan från information, relationer och kunskap som hon inte har uttryckt intresse för och som teknologins algoritmer använder för att servera stoff som bekräftar och samtidigt låser fast i invanda, snäva beteenden.

Språktidningen skrev i oktober att ”när nätjättar skräddarsyr vad individen får uppleva på nätet skapas filterbubblor. Algoritmerna är till för att välja ut innehåll som är intressant för en individ. I praktiken innebär det att få åsikter som står i strid med egna uppfattningar får någon chans. […] Sökmotorer minns vilka sökträffar som tidigare varit mest intressanta. Sociala medier lyfter fram inlägg från avsändare som tidigare fått uppmärksamhet. Och så vidare.”

Bättre spräcka bubblan själv, inifrån, än vakna för sent, förkrossad

Blir 2017 året då känslobubblan spricker och insikter väcks om att vi faktiskt är i behov av vad som givits oss i arv och som löfte: att det finns det som verkligen är sant och att verklig frihet inte har med valfrihet att göra?

Exempel på vad det skulle kunna innebära är att kritiken mot och de allt fler utträdena ur majoritetskyrkan i Sverige omsätts i praktiskt och positiv handling; att man söker genuina sammanhang där den kristna tron kan levas ut och där man växer som människa. Eller att allt larmande om islamisering inte stannar vid skramlande tunnor utan att åtgärder vidtas för att vi, stärkta, skall kunna hantera det som sker.

Detta är vår nyårsbön; att 2017 skrivs in i historieböckerna som det år då människor här i kalla Norden frigjorde sig ur förnekelsens och känslans bubbla och sökte sig tillbaka till källorna. Till det kristna arvet. Till Kristi Kyrka och till den sanning som uppenbarats. Låt det bli det året då det gamla; det väl beprövade på nytt gjordes möjligt. Låt fler hitta både hit och hem.

Med detta önskas alla läsare av Gammalkatolsk idédebatt – såväl befintliga som tillkommande – ett gott nytt och välsignat år.

Red.

3 kommentarer på “Alla bubblor spricker”

  1. Det Fader Franciskus syftar på är att människor tvingas förlora livslögnen. Var det Hjalmar Bergman som skrev om detta, att den som berövar medmänniskan hennes livslögn drabbas av hennes hat?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s