Ta det från början för att komma vidare

Att diskutera och förhålla sig kritiskt till det som fungerar dåligt är i grunden något positivt. Drivkraften i ett kritiskt förhållningssätt kan så klart springa ur specifika intressen och ha en agenda, men om den som källa har att söka sanning så är den att förstå som något gott. Samtal och situationer där olika meningar får ta plats och där skilda åsikter respekteras, är tecken på öppenhet och att människor är myndigförklarade. Vi har till och med givits möjligheten att välja bort och lämna sådana sammanhang vi finner undermåliga eller skadliga.

Problem uppstår dock när känslor och sentimentalitet blir drivkraften. Då upphör rörelsen. Man kommer inte vidare. Då övergår kritiken från att vara något dynamiskt till att bli ett mål i sig. Då blir lämnandet en protestyttring som riskerar att bli den slutliga destinationen i stället för den konsekvens av gjorda val det skulle kunna stanna vid. I en sådan situation krymper synfältet och vissheten, om att det alltid finns det bättre att söka, förtorkar i skuggan av muren.

Problemet just nu är att väldigt få tycks ha förmågan att se bortom och ta sig förbi den vägg av kritiker som tycks vara vår tids profetiska röst. Men likt många andra blockeringar skapar den en instängningseffekt som hindrar människor att ta sig vidare och växa i ande och hjärta.

Vad muren, bland annat, förmedlar är att samtiden är orolig; att vi går en osäker tid till mötes. Att det är hög tid att se över krisberedskapen i hemmet. Att vi möjligen befinner oss i ett nytt kallt krig samtidigt som trycket på vårt samhälle (och på oss som enskilda personer) ökar från olika krafter. Men vad denna mur inte förmedlar eller släpper igenom är budskapen om vad som kan och bör göras. Svaret är inte mer kritik. Inte heller att resignerat slå sig till ro i sin egen bubbla (som förr eller senare spricker) utan att fortsätta att hålla sig i rörelse.

Vad finner vi bortom klagomuren?

Fråga varje orättfärdigt instängd människa vad som finns på andra sidan inhägnaden. Där finns ljuset. Där finns frisk luft att andas och nya vägar att vandra. Andra sidan är visserligen också en del av världen. Där finns också bekymmer att hantera. Men när väl den mur som bryter ner och håller fast själv demonteras, då är rörelsen på nytt igång. Då är man på väg igen.

I en betraktelse på nyåret skriver biskop Roald Nikolai om att vara på väg som pilgrim; som främling i denna värld. Vad han förmedlar är en bild av det som finns där på andra sidan:

”I en tid då kulturen i väst står under hot att implodera och många kristna, som del av förvirringen, verkar reducera sin tro till att vara en källa för privat välbefinnande, finner vi i S:t Paulus instruktioner till Korintierna den nödvändiga utgångspunkten för re-orientering. Vi, som alla andra, skall erfara såväl de goda som de dåliga aspekterna av denna fallna värld. Inte desto mindre, även om det är till vår uppenbara fördel som pilgrimer om det vore fred och ordning runt oss, får vi aldrig glömma att vi är pilgrimer på väg till vårt himmelska resmål; ‘Om det bara är för detta livet vi har vårt hopp till Kristus, då är vi de ömkligaste av alla människor.’ (1. Kor 15:19)”

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPå andra sidan muren finns den väg vi måste beträda. Det är hög tid att det offentliga samtalet – samhällsdebatten – om de utmaningar vi står inför tar klivet bort från kritik för kritikens skull. Det är hög tid att börja tala om vägen framåt. Och den börjar i, som det brukar hävdas här, i det väl beprövade. Det nya året kommer inte att innebära några förändringar med mindre än att fler väljer att inte fastna i nuet men i stället förvaltar arvet i riktning framåt.

Bryt ner muren och omsätt kritiken i konkretion.
Bryt upp och gå vidare. Inte för att lämna utan för att komma till klarhet.

Franciskus Urban

 

En kommentar på “Ta det från början för att komma vidare”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s