Till de 86 000 hemlösa

Detta är till dig och alla kristna hemlösa. Inte hemlös i betydelsen i avsaknad av fysiskt tak över huvudet utan i avsaknad av ett andligt hem. Du bekänner dig som kristen; som följare av Jesus Kristus, Guds enfödde Son, vår Herre och Frälsare – Han som har funnits i alla tider (Joh 1:1-4). Du håller fast vid den ursprungliga trosbekännelsen i vilken tron på Treenig Gud; Fader, Son och Helig Ande uttalas i gemenskap med hela den enda, apostoliska och katolska kyrkan. Du håller fast vid att det är vår (gemensamma) tro och inte en individuell akt.

Du har kanske aldrig funnit dig hemma i någon församling. Eller så tillhör du någon av de 86 000 som under 2016 valde att lämna det sammanhang du döptes in i. Lämnade just på grundval av att du är kristen.

Du är kanske arg på hur utvecklingen har varit. Besviken över att det som var din hemvist inte (längre) är i samklang med hur du förstår kyrkan och Hennes inre och yttre liv.

Tragiken i detta är obeskrivlig eftersom det är hart när omöjligt att leva som kristen utanför gemenskapen. Att inte ha tillgång till sakramenten och det liturgiska livet. I synnerhet i en tid då trycket på och emot kristna ökar. Inte minst från de sekulariserande krafterna. Detta är djupt tragiskt att bevittna med vetskapen om att så många döpta själar tar klivet ut i ovisshet. För här har vi själva essensen i den kristna tron: att rädda själar till evigt liv. Och kyrkan som vår Herre instiftade är en nödvändighet, som Kristi kropp, både i det eviga och här i världen.

Det är inte min sak att kritisera ditt eller någons beslut att lämna ett sammanhang. Inte heller att påverka. Vad jag önskar är att kunna få bidra med att peka på att det finns en annan väg.

Många jag talar med har lämnat i längtan efter det ursprungliga, både i lära och hur den levs och uttrycks. Att tron på att Jesus Kristus omformar och förnyar människor och därigenom det omgivande samhället. Man vill bli tagen på allvar och samtidigt veta att kyrkan står upp för det hon alltid lärt.

Vad är det du har saknat i det du lämnade?

flight_into_egypt_12_sinaiMånga har gjort samma resa tidigare. Också jag. Men för mig blev lämnandet en konsekvens av att jag fann just det sammanhang som står i det ursprungliga och odelade; som håller fast vid vad som lämnats vidare från de första apostlarna och den tidiga kyrkan; som tar människan på värdigt allvar och som inte väjer varken för sekularismen eller irrläror.

Många före dig har hungrat och törstat. Och funnit.

Den brännande frågan i detta sammanhang måste ställas: Ser du lämnandet som en konsekvens eller som det slutgiltiga målet? Se det som en ökenvandring. Men där finns en rad faror. Sök källan; finn dig hem.

Franciskus Urban

 

Gammalkatolsk idédebatt drivs ideellt. Innehållet är skyddat enligt upphovsrättslagen. Vi välkomnar att artiklar citeras och delas och uppskattar då källa och författare anges. Du kan dela artiklar direkt från denna sida eller via Facebook. Vi tar också tacksamt emot stöd för att kunna utveckla publikationen.

https://www.facebook.com/gammalkatolsk/
Twitter: @gammalkatolsk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s