Till Livsmedelsföreningen: För däremellan kommer Fastan!

Livsmedelsbranschen är inte sen att följa med i tiden. Alla hjärtans dag, påsken och jul är exempel på tillfällen och högtider då det satsas extra. För att inte tala om ett senare tillskott i floran av festtillfällen i form av ”Halloween”. Detta gör varje stormarknad och kvartersbutik till kulturbärare och -förstärkare. Hur många hade ens ägnat spöken, spindelnät och monstruös död en tanke i början av november om det inte vore för att handeln exponerade relaterade produkter?

Finns det något samband mellan att så få idag känner till påskfastan (den snart tvåtusenåriga kristna traditionen att förbereda sig inför Påsk) och att ingen längre uppmärksammar den?

Förra året kunde vi läsa rubriker som ”Guldmånad för den vakne handlaren. Ramadan omsätter miljardbelopp”. Man hade från branschens sida förstått att nischa sig mot en specifik religiös grupp och, så klart, öka på vinsten. Trots att ramadan är fastetid. Livsmedelsföreningen skriver på sin hemsida samma år att ”muslimernas fastemånad Ramadan, som inleds denna vecka[1], ger allt större avtryck i handeln. Nu laddar Willys rusch på Ramadan-relaterade varor.”

Detta har med stor sannolikhet hjälpt till att öka människors kännedom om och förståelse för muslimernas fastetid, som avslutas med festen Eid. Fler människor i Sverige vet förmodligen mer om ramadan än om den tid som föregår firandet av Påsken.

”…och julen varar väl till påska. Det var inte sant, nej det var inte sant, för däremellan kommer… ingenting?”

På ett vis vore det märkligt att livsmedelsbranschen på samma vis skulle kapitalisera på den kristna påskfastan. Men samtidigt; vad vore det för fel i att satsa extra på livsmedel som är anpassade efter den kristna traditionen? Jag kan inte tänka mig annat än att producenter av exempelvis frukt och grönt, linser, bönor och annan vegetarisk mat skulle tycka att det vore ganska bra. Till och med Livsmedelsverket, som rekommenderar ett lägre intag av bland annat kött – helt i samklang med Folkhälsomyndigheten – kunde kanske uppskatta ett sådant engagemang.

lent_iconDen kristna påskfastan innebär så mycket mer än att bara tänka på livsmedel. Det är en tid för stillhet, bön, avhållsamhet och givande; att träna sig i ödmjukhet och måttlighet. Men dagarna innan fastans inledning, de som avslutas med Fettisdagen (då det sälj en och annan fastlagsbulle) är karnevalstid (latin: carnelevare – ung. ’farväl till kött’) som bygger på festlighet och att äta upp sig; till och med denna fest faller under handlarnas radar.

När vi så, denna askonsdag, inleder Stora Fastan i väntan på årets största fest kan det kanske vara lämpligt att som förberedelse inför Herrens Påsk tänka lite extra på att vårda inte bara den egna själen men också våra gamla traditioner. Är det fel att fråga sig varför vi i den ”upplysta delen av världen” slår på oss själva och vårt arv; varför vi nedvärderar det som byggde och alltjämt bygger upp? Är det fel att vi hjälps åt att bära vår kultur?

Med det vill jag önska var och en, en välsignad fastetid!

P. Franciskus Urban Opr

[1] Juni månad, 2016

2 kommentarer på “Till Livsmedelsföreningen: För däremellan kommer Fastan!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s