Med slumpen som norm behövs inget ansvar. Om lottens inverkan på skolan.

-”Jo på toaletten slumpa’ det sig så att papperet tog slut.” En klassisk sångstrof ur revyn Fröken Fleggmans mustasch från 1982 som passar ypperligt som signaturmelodi till en av torsdagens händelser på den politiska och mediala scenen. Då presenterade nämligen Skolkommissionen sitt slutbetänkande med en rad förslag på förändringar och reformer av svensk skola. Och för den som känner till denna Hasse & Tage-produktion ter det sig än mer tragikomiskt om man tänker sig morgondagens politiker, föräldrar och elever sjungandes just den strofen, med den avslutande trudelutten spelad i en tom toarulle, som utropstecken: -”tude-lu-di-lu-di, tude-lu-di-lu-di, tude-lu-di-lej.”

Saken är allvarligt och djupt oroande, men för att fortsätta på revyspåret är handlingen den, att en av karaktärerna kommer ut från toaletten efter uträttat värv. Det förmedlas att papperet tagit slut vilket, förmodat, hade upptäckts i ett senare skede av sagda värv. Och detta problem tillskrivs så slumpen. Det betyder att ingen behöver ta på sig skulden. Det var en slumpartad olyckshändelse, helt enkelt. Trots att föregående toalettbesökare hade tagit sista biten. Trots att en ny rulle inte hade satts i toalettpappershållaren. Trots att den nu drabbade inte hade kastat ett getöga å hållaren innan sittningen. Många hade alltså kunnat välja att agera för att ingen skulle behöva skylla på slumpen.

DiceVad som nu har inträffat i den politiska världen är att Skolkommissionen i sitt betänkande öppnar upp för möjligheten att våra ungas skolgång – alltså vilken skola man skall gå i – skall avgöras av lotten. Slumpen skall alltså avgöra vilka som får gå på vissa skolor. Och detta skall omfatta såväl kommunala skolor som fristående.

Dagens Nyheter rapporterar: ”Lottning ska kunna vara en urvalsprincip både för kommunala skolor och friskolor. Det innebär att de urvalsprinciper som används i dag – närhetsprincipen, alltså att elever ska ha rätt att gå i en skola nära hemmet, syskonförtur och kötid – ibland ska kunna ersättas av lottning.”

– ”I just den situationen ska man kunna använda sig av lottning i stället”, säger Jan-Eric Gustafsson, skolkommissionens ordförande som under torsdagen presenterade sitt betänkande.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Så klart. Men en grundläggande fråga som saknas i de många mediala utspelen och debatterna är: Vad lär vi den uppväxande generationen? Jo, att det inte handlar om ansträngningar (att göra aktiva val är en ansträngning bland andra) om man skall lära sig något eller lyckas, utan om slumpen.

Om ens möjligheter grundas på slump, så ges samtidigt den självklara rätten att också skylla på slumpen då inte det önskade resultatet infinner sig.

Förslaget, som inte är det enda från Skolkommissionen, säger sig vilja motverka segregation och utanförskap och att lotten är det mest rättvisa medlet. Segregation och utanförskap är ett problem och det är ingen slump! Men att alls tro att man skall kunna spela tombola och med ett spinn på lyckohjulet lösa dessa problem är absurt.

Frågan vi alla och kommunerna i synnerhet, som kanske en dag överväger att lotta ut skolplatser, måste ställa är vad som är mest rättfärdigt: Är det att erbjuda uppväxande unga och deras föräldrar möjligheten att kunna skylla på slumpen, eller att stärka människor samt ge incitament för att kunna anstränga sig med det som utgång att såväl goda som eventuellt dåliga resultat är produkter av den egna strävan och viljan; det egna engagemanget?

Guds nåd gives oss. Mycket lite annat kommer gratis eller utan eget arbete. Att invagga människor i att det inte krävs arbete och därmed ge dem ännu en instans (som inte ens existerar!) att skylla på när det går åt pipsvängen är ovärdigt och djupt omoraliskt.

Franciskus Urban

Photocredit: Av Gaz at engelska Wikipedia – Transferred from en.wikipedia to Commons., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38792

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s