Icke-nyhet eller klavertramp om svenskhet i Svenska kyrkan?

SVT Nyheter låter idag meddela att bara en bråkdel av Svenska kyrkans nya präster har utomskandinavisk bakgrund. Nyheten har man fiskat upp från tidningen Dagen som skriver att ”en blågul prästskara leder Sveriges evangelisk-lutherska kyrka. Trots sitt mål att spegla hela Sverige är Svenska kyrkan fortfarande en etnisk homogen, ursvensk kyrka” (Dagen, 2017-05-10).

Men hur tänktes det kring detta egentligen?

”Svenska kyrkan lockar bara svenskar”, lyder rubriken på SVT Nyheter som redovisar att ”sedan 2007 har endast 20 av de 1055 nya prästerna i Svenska kyrkan utomskandinavisk bakgrund” (SVT Nyheter, 2017-05-10).

Men hur tänktes det här då? Är detta verkligen en nyhet, eller ännu ett tecken på bristande bakgrundskunskap? Och då är ändå tidningen Dagen på rätt spår i och med att Svenska kyrkan specificeras som evangelisk-luthersk! Hur många av dem som har kommit till Sverige från exempelvis Serbien, Kroatien, Syrien, Irak eller den afrikanska kontinenten är överhuvudtaget lutheraner?

Jo, det har kommit hit kristna från dessa länder. Men varför skulle de konvertera till ett lutherskt samfund? De står ju redan stadigt i en äldre tradition då de till största delen är döpta i ortodoxa och/eller katolska sammanhang.

Svenska kyrkan vill, enligt både SVT Nyheter och tidningen Dagen, ”spegla hela Sverige”. Handlar det om att den utomskandinaviske integreras bättre om denne också konverterar och blir protestant (lutheran)? Är det mer ”svenskt” att vara lutheran, än exempelvis serbisk-ortodox? Eller vill man med detta rättfärdiggöra proselytism – samtidigt som man är väldigt mån om att arbeta ekumeniskt? Eller är det som med så mycket annat, exempelvis tolerans och identitetspolitik, bara fråga om enkelriktning; att det bara görs på rätt sätt under överinseende av adekvata instanser?

Det är så klart inte så att man är ”mer svensk” för att man tillhör Svenska kyrkan. Problemet är snarare det omvända. Sverige hade förmodligen sett aningen annorlunda ut om det funnes än fler bekännande ortodoxa och katoliker. Lite tydligare, lite mer grundat, lite rakare och lite mer i synk med övriga europeiska länder. Inte minst i Israel-Palestina-frågan eller i omröstningar i FN om diktaturers plats i rådet för mänskliga rättigheter och kvinnokommissionen.

Ytterligare bakgrundsfakta, nyttig att ha med sig i sammanhanget, är att antalet medlemmar i Svenska kyrkan utgör 0,002 procent av världens kristna. En överväldigande majoritet är alltså inte protestanter (lutheraner). Det är därför inte konstigt att detta avspeglas i Svenska kyrkan, även om den forna statskyrkan fortfarande är störst. I Sverige.

En längre genomgång av kristenheten i världen finns här.

Så, oavsett vilken förklaring man nu kommer att ha i fråga om svenskkyrkliga prästers härkomst så kommer den att inte bara verka dum. Den kommer med nödvändighet att vara det. Om det kommer någon alls. För, som det heter: det låter lika illa när man drar ut foten som när man först trampade i klaveret.

Red.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s