Vilka är de bevingade husarerna idag?

Ingen av oss kommer att bli någon ängel. Varken under tiden här på jorden eller efter. Änglar, frågades i en svensk film från 1960-talet; finns de? Och nog så. Änglar är ett eget av Guds skapade väsen. Änglar finns en masse och de har en egen hierarki. De flesta är dock inte, som vi vanligen föreställer oss dem, små söta och ’änglalika’. För de större är i stället beskrivningar som fruktansvärda och väldiga mer passande. De är ju satta att skydda och kämpa på ljusets sida mot mörkrets makter.

Nej, ingen av oss kommer efter döden att prydas med vingar. Vi förblir människor, låt vara som stoft i väntan på uppståndelsen. Skall vi få vingar får vi ta dem på oss själva. Det var just vad de polska bevingade husarerna gjorde; de som stoppade turkarna i Wien 1683 från att expandera det osmanska riket väster ut.

Slaget vid Kahlenberg

Battle_of_Kahlenberg_1683
Slaget vid Kahlenberg 1683. De bevingade polska husarerna erövrar Profetens gröna fana

Den osmanske sultanen Mehmet IV rustade i början av 1680-talet en 200 000 man stark armé för att slutligen besegra den österrikiske kejsaren. Sultanen tänkte sig att inta Wien som stod i vägen för vidare expansion. Krig förklarades i augusti 1682 och i april året därpå tågade man, under storvisiren Kara Mustafas befäl, mot Wien. Belägringen av staden inleddes på försommaren och från staden Wien sändes desperata rop på hjälp. Man lyckades hålla ut tillräckligt länge för att en polsk-tysk armé om 70 000 man under ledning av den polske kungen Johan III Sobieski skulle komma till undsättning.

I september 1683 stod den allierade styrkan på fältet mellan Kahlenberg och det belägrade Wien. Färdig till strid. Efter en hel dags infanteri- och artilleristrider satte Sobieski in den ditintill största kavallerichocken i Europas historia. 20 000 ryttare anförda av en spjutspets på blott 3000 lansbeväpnade polska husarer – de bevingade husarerna –  plöjde genom den osmanska hären som flydde i panik. Belägringen hävdes och det vi idag känner som Europa var räddat undan hotet. Osmanerna förlorade därefter allt mer mark vilket Kara Mustafa fick plikta för och sultanen fick vid freden i Karlowitz 1699 överlämna Ungern, Transsylvanien och Slavonien till Österrike.

De bevingade husarerna

De måste ha gjort stort intryck på sina motståndare. Både avseende taktik, mod och utseende. De var länge obesegrade och deras effektiva chockanfall med blanka vapen och lansar påverkade inte minst svenskarna och Gustav II Adolf. Deras lätta rustningar var ofta draperade med lejon-, leopard- eller vargskinn alternativt broderade mantlar, beroende på rang. Namnet ’bevingade husarerna’ kommer från de karaktäristiska vingarna som bestod av en eller två träramar, prydda med gam-, örn- eller strutsfjädrar. Ramarna var fästa på bakdelen av sadeln eller på rustningens ryggharnesk. Funktionen är omstridd men det var förmodligen det storslagna synintrycket som var avgörande. De höga, fjäderprydda träramarna förstorade ryttarnas rörelser och fick ryttarna att verka större i de redan höga sadlarna som användes. Effekten blev stor på både motståndarnas hästar och manskap.

Vem kommer till undsättning idag?

Några änglar var de inte, de bevingade polska husarerna. Men de bidrog på ett avgörande sätt till att inte bara häva belägringen av Wien – porten till Europa – men förmodligen också den utveckling som följde då det osmanska riket inte lyckades att expandera islam och dess kultur att omfatta en ännu större del av Europa.

När vår civilisation nu är under attack från militär islamism ser världen lite annorlunda ut. Det finns inte längre ett Wien; en port till Europa. Den attackerande sidans taktik är förändrad. Likaså har grunden för vilja och ambition att försvara oss emot attacker förändrats. Frågan är om det idag alls finns något som kan kallas gemensamt och därmed värt att skydda och slåss för. Frågan som måste ställas är om någon ens lyssnar då de desperata ropen från dagens Wien höjs; ropen på hjälp mot en asymmetrisk och ideologiskt driven makt som vill expandera väster ut. Var är dagens bevingade husarer?

Vi kommer att bli tvungna att själva ikläda oss vingar, var och en. För även om det idag inte finns ett, kristet Europa har vi alla en mänsklig själ att bevara. Både under tiden här på jorden och för den kommande evigheten. Slåss kommer vi under alla förutsättningar att behöva göra. Med eller utan vingar.

Och om vi, vingprydda, gör det tillsammans kommer en motståndare att ta intryck. Stort intryck. Vi är när det väl kommer till kritan inga änglar, blott människor. Satta att förvalta, försvara och värna.

Franciskus Urban

 

3 kommentarer på “Vilka är de bevingade husarerna idag?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s