Robotkyrka för postmodernismens ”fritänkare”

I den engelskspråkiga, tyska tidningen The Local kunde man igår ta del av hur den Evangeliska kyrkan skapat en robot för att välsigna besökare i Luther-staden.

“Church creates ‘robot priest’ to bless visitors in Martin Luther town: The Evangelical Church in Hesse and Nassau has built a robot to give out blessings to visitors in Wittenberg, Saxony-Anhalt as it celebrates the 500th anniversary of the Protestant Reformation” (The Local, 2017-05-31)

Det blir varken bättre eller roligare på svenska:

“Kyrka skapar ‘robotpräst’ för att välsigna besökare i Martin Luther-staden: Den Evangeliska kyrkan i Hesse och Nassau har byggt en robot för att välsigna besökare i Wittenberg, Sachsen-Anhalt som firar 500-årsminnet av den protestantiska reformationen.”

Frågan är om detta käcka tilltag bör bemötas med leenden eller bestörtning? Människor är ju så luttrade idag; öppna och fria i tanken. Och vi var väl alla överens om att allt går att skämta om? För robotprästen var väl skapad som ett skämt. Eller?

robot-religion2_5081En företrädare för den Evangeliska kyrkan säger till The Local att “det är ett experiment som kan driva på diskussioner”. Samtidigt tillägger han att ”de människor som normalt inte har något att göra med kyrkan tycker initiativet är bra” och menar att ”en del människor från Wittenberg nu kommer varje dag – morgon och kväll.” (!)

En fråga som den vakne läsaren säkert ställer sig är hur det är fatt med den protestantiska kyrkan om man behöver gimmickar för att nå fram till människor och det i Luther-huvudstaden Wittenberg, det år man firar 500-årsjubileum!

En annan fundering kan vara om man själv inte måste vara en smula robotiserad för att tilltalas av en välsignelse av en syntetiserad röst och sedan utspottad på papper i ”Times New Roman, 14 p”.

Samtidigt gror frön och höjs röster för traditionella värderingar. Ett exempel är The Scandinavian Traditionalist som gav eko på radarn också igår. Man säger sig vara en reaktion mot det postmoderna, sekulariserade, progressiva och socialliberala och i stället verkar man för traditionella, kristna värden och dito livsstil.

Utan att veta mer än så om detta initiativ kan det i en framtid komma att visa sig att det var rätt att den 1 juni 2017 ge The Scandinavian Traditionalist lite uppmärksamhet här på Gammalkatolsk idédebatt. Självklart med ett medskick till ansvariga bakom initiativet att inte nöja sig med att prata om traditionella kristna värderingar utan att samtidigt vara tydlig med var dessa står att finna. Och tipset är att den källan varken är i Wittenberg eller i någon robotkyrka.

Läs också: ”Glöm inte den odelade Kyrkan i en nordisk allians

Red.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s