Religiöst motiverad förföljelse mot kristna flyktingar i Sverige

Asylsökande kristna har utsatts för förföljelse, diskriminering och hot här i Sverige. Det visar en undersökning om religiöst motiverad förföljelse mot kristna flyktingar i Sverige som Open Doors genomfört under våren.

– ”Under de senaste åren har ett stort antal flyktingar sökt sig till Sverige, samtidigt har det kommit flera rapporter om religiöst motiverad förföljelse mot kristna flyktingar här i landet. Därför har Open Doors under våren genomfört en enkätundersökning”, säger Anne Muench, projektledare för undersökningen.

Totalt har 123 enkäter besvarats av kristna flyktingar som alla har utsatts för förföljelse här i Sverige på grund av sin kristna tro. Det kan röra sig om dödshot, sexuella övergrepp, våldshandlingar och andra händelser. Samtidigt tros mörkertalet vara stort.

Av undersökningens 123 deltagare har över hälften (53 procent) utsatts för våldshandlingar minst en gång på grund av sin kristna tro. Nästan hälften (45 procent) har blivit dödshotade och 6 procent har utsatts för sexuella övergrepp på grund av sin tro.

– ”Det är oacceptabelt att sådant händer här i Sverige. Vi måste värna om religionsfriheten i vårt samhälle. Varje enskild person som utsätts för dödshot, våld, systematiska påtryckningar eller liknande på grund av sin tro är en för mycket”, säger Anne Muench.

Förövarna är i de flesta fallen andra flyktingar eller immigranter, men de drabbade rapporterar även om händelser utförda av översättare och tolkar som egentligen ska hjälpa den asylsökande i kontakt med bland annat migrationsverket.

En majoritet av de drabbade, 95 personer (77 procent), har konverterat från en annan religion. 48 personer har konverterat i Sverige.

– ”I rapporten framgår det att konvertiter är en särskilt utsatt grupp som behöver skydd och stöd, både från kristna församlingar, men också från myndigheter”, säger Anne Muench.

Kristna har utsatts för förföljelse på platser utspridda över hela landet. Enkäterna besvarades av flyktingar tillsammans med kontaktpersoner, som har haft en personlig relation till dessa flyktingar. Några har avböjt att svara på grund av rädsla för ytterligare förföljelse.

De 123 deltagarna har tillsammans rapporterat minst 512 incidenter, men bara 33 personer har polisanmält någon av händelserna. Många har avstått från att anmäla då man anser att det inte hjälper, eller för att de är rädda för att situationen kommer att förvärras.

– ”Det är viktigt att alla flyktingar får en bra kontakt med, och ett förtroende för polisen, så att fler vågar polisanmäla. Samtidigt som de vid ankomst borde informeras om Sveriges lagar, rättigheter och skyldigheter. Likaså ser vi också ett behov av fördjupad kunskap inom polisen, migrationsverket och andra myndigheter om kristna flyktingar som drabbas av religiöst motiverad förföljelse. Anmälningar inom detta område måste tas på större allvar. Sedan borde det vidtas aktiva åtgärder, som till exempel snabbare vägar till trygghetsboenden, för att skydda den drabbade”, säger Anne Muench.

Ladda ner hela rapporten: Flyktingrapporten-2017

Fakta:
Enkäterna, som undersökningen bygger på, samlades in mellan den 22 februari 2017 och den 3 maj 2017. Open Doors är en kristen internationell organisation som sedan 1955 arbetat för att stötta och vara en röst för kristna som lider av förföljelse och diskriminering över hela världen. Open Doors är politiskt oberoende och är inte bunden till något samfund eller förening.

Red.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s