Sylt är sött men gör ryggraden vek

Den 26 februari skrev vi om den studie som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) beställt och som den 24 februari presenterades. Studien ”Muslimska brödraskapet i Sverige” är, skrev då MSB, ”en kortare studie som genomförts under november-december 2016. Syftet med studien har varit dels att belysa fenomenet med islamistisk påverkan och dess konsekvenser för samhällets säkerhet, dels att ge förslag på vidare studie och forskning inom området”

Gray_111_-_Vertebral_columnDen 14 juni får huvudförfattaren till studien, Magnus Norell, beskedet att generaldirektören för MSB säger nej till en fortsättning på studien. Motiveringen var ”allt bråk” kring den rapport man hade beställt och för bara fyra månader sedan släppt. (Fokus, 2017-06-15)

Bråket som MSB:s generaldirektör hänvisar till är av arten sällan skådad ström av mail och telefonsamtal till myndigheten med frågor och begäranden om utdrag ur dokument och mailkommunikation. Allt med hänvisning till offentlighetsprincipen.

Exempel på innehåll i de mail som kommit till MSB är att studien ”sprider islamofobiska teorier som infiltrerar samhällsinstitutioner” samt frågor av typen ”Hur valde ni ut författarna?”, ”Anser ni att rapporten bygger på rasistiska konspirationsteorier?”, ”Anser ni att islamofobi existerar?” och ”Vänligen skicka all mejlkorrespondens som skett mellan MSB och författarna [till studien]”.

Magnus Norell säger till tidningen Fokus:
– ”Det här gör de för att vi inte ska få fortsätta. De som ringer och mejlar vill påverka beslutsfattare och få tyst på den här sortens forskning. Det är en känd strategi även om det är första gången det händer i Sverige”.

Detta kommer samtidigt som Säpo idag uttalar sig om att det enligt deras bedömning ”finns tusentals våldsbejakande extremister i Sverige. Ökningen de senaste åren har varit dramatisk.” Chefen för Säkerhetspolisen, Anders Thornberg, säger till TT att ”vi har aldrig sett något liknande i den omfattningen förut”. (SVT, 2017-06-16)

Nya siffror håller på att sammanställas och situationen är allvarlig, enligt Säpo.
– ”Det är ett nytt normalläge så till vida att det är en historisk utmaning att extremistmiljöerna växer”, säger Thornberg.

Orsaken till att extremistmiljön vuxit så mycket beror, uppger man, framför allt på propagandan från de extremistiska miljöerna.

Det man bör vara uppmärksam på är hur propaganda bedrivs. Vi kan inte förutsätta att de krafter som vill infiltrera eller bedriva påverkansarbete gör det med uppgivande av vem avsändaren är. Inte heller att propagandan sker genom att flygbomba med flygblad. Snarare är det så att samhällsviktiga funktioner utsätts för belastning, bland annat i form av starka strömmar med frågor och förfrågningar. Lite som belastningsattacker mot datorservrar, fast denna typ av frågor går dessutom på psyket. Och de testar många ryggraders hållfasthet.

Red.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s