Säg ”Aaa”!

Det borde nu stå klart att flertalet av de problem som identifierats i samhället beror på en brist på goda och gemensamma värderingar. Det i kombination med den för postmodernismen så omhuldade relativismen; den som gör åsikter och känslor till sanningar, är vad man inom olika områden kallar och som utgör riskfaktorer.

Det är svårt att hålla samman ett samhälle som inte vårdar grundläggande värderingar. Det är också svårt att hålla ihop som människa när allt flyter (”liquid modernity” som filosofen och sociologen Zygmunt Bauman pratar om) och då det inte finns ramar att hålla sig till. Det gäller i barnuppfostran lika väl som i det större perspektivet.

Utanförskap och psykisk ohälsa är symptom på denna flytande tillvaro. Vi skrev exempelvis om barns och ungas psykiska hälsa här och redovisade bland annat färsk statistik som gör gällande att 57 procent av landets femtonåriga flickor menar sig må psykiskt dåligt. Statistiken för pojkar ser inte mycket bättre ut. Igår skrevs här dessutom om begreppet tillit som är något fundamentalt för att ett samhälle skall kunna fungera. Och människorna, som utgör det samhället.

Men att bara prata om värderingar, eller rättare sagt avsaknaden av dem, är en sak. Det är lätt. Det är enkelt att tycka och ha åsikter. Men det är något helt annat då det kommer till praktisk verkstad. Bristerna är kartlagda men när det kommer till medicinering, då knips läpparna samman.

eucharist-1591663_960_720Vilka värderingar är det som skall samla oss? Vad är det för sanning som avses och skall bli vår gravitationskärna? Är det meningen att ett helt nytt system av värden skall konstrueras och ligga till grund för, exempelvis, ökande tillit? Eller är det helt enkelt så att vi måste ta en titt i backspegeln för att lära av historien; att åter ta i bruk det som vidarefördes (traderades) av tidigare generationer: de värden som en gång skapade den civilisation vi nu säger inte håller samman.

Medicinen är oss given. Men vi måste öppna munnen och säga ”Aaa!” Och det hela är faktiskt så logiskt att säger vi bara ”Aaa” så följer ”Ooo”. Du kommer att bli förvånad.

Franciskus Urban

 

En kommentar på “Säg ”Aaa”!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s