Hur länge har pride-trenden grönt ljus?

I staden där ansvariga i vintras skyllde ifrån sig för den undermåliga snöröjningen och angav ”patriarkala snöstrukturer” som orsak, ger man sig i sommar på ”stereotypa trafiksignaler”.

Analysen som gjorts och som SVT Nyheter idag rapporterar om är att Stockholm under pride-veckan skall vara för alla:

”Stockholms stad satsar på samkönade trafikljus inför sommarens Pridevecka. Anledningen är att staden vill belysa hbtq-frågor.
– Stockholm är en stad som är till för alla, säger trafikborgarråd Daniel Helldén.

– Med lyktorna vill vi mjuka upp den annars så hårda stadsmiljön som vanligtvis är fylld med en stereotyp trafikskyltning. Själv tycker jag att lyktorna är väldigt fina, säger Daniel Helldén.” (SVT Nyheter, 2017-07-04)

600px-Trafiksignal_gående_grönMan kan då fråga sig hur den ”stereotypa trafikskyltningen” som avses faktiskt ser ut och vari det stereotypa i den ligger. Transportstyrelsen ger svar och det visar sig att det inte på någon av de redovisade modellerna av trafikljus finns ett enda heterosexuellt par. Det finns faktiskt inga par alls utan enbart solitära, stiliserade människofigurer i färgerna grönt och rött. Skall man av det sluta sig till att Stockholm idag enbart välkomnar ensamstående?

Detta kan tyckas vara en liten sak. Men ofta är det på de små sakerna ting faller och går om intet. fundera över följande:

  • Håller analysen? Signalerar de trafikljus som normalt använd verkligen en ”stereotyp”, eller fyller de sin funktion att vara enkla och begripliga?
  • SVT rapporterar att kostnaden för (det tillfälliga!) utbytet beräknas bli 100 000 kronor. Lägg där till att arbetstid och resurser vid stadens förvaltning har tagits i anspråk. Vad har prioriterats bort?
  • Är det den ansvariga förvaltningens uppdrag att bedriva politiskt påverkansarbete? Vad står i deras instruktioner?
  • Hur kommer man i framtiden, då pride-trenden ebbat ut, att förhålla sig till detta? Kommer någon, någonsin att erkänna att man var meddragen i en av tidernas största och bäst orkestrerade påverkanskampanjer?


Red.

 

En kommentar på “Hur länge har pride-trenden grönt ljus?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s