”Pride-firande ersätts av Europeisk kampanj för ökad naturlig befolkningsökning”

Births_and_deaths,_EU-28,_1961-2016_(million)

År 2016 passerade antalet dödsfall i EU antalet födda för andra gången på kort tid. Kurvorna från Eurostat, som visar utvecklingen mellan 1961 och 2016, pekar tydligt på hur demografin förändras. Detta är, parallellt med bland annat sekulariseringen (kanske har vi ett svar på utvecklingen i den), en av Europas ödesfrågor. Varför talar inte det politiska ledarskapet om insatser för ökade födelsetal?

Statistiken har varit successivt tillgänglig sedan sextiotalet. Men kanske har man varit allt för upptagen med egna pensionsförmåner och den materiella utvecklingen efter andra världskriget för att tänka långsiktigt. Och med den har grundläggande och överlevnadsberoende frågor hamnat allt längre ner på agendan. Idag ägnas mer tankemöda åt ”Pride”, ”regnbågsfamiljer”, ”flytande kön” och ”sexuella minoriteter” än hur de bägge givna, biologiska könen på bästa sätt kan och bör tjäna mänskligheten.

eurostat-population-statisticsSamtidigt har Europa att hantera den stökigaste uppväxande generationen i modern historia. För trots allt ökar populationen i EU totalt sett. Ökningen består uteslutande av migranter. Eurostat rapporterar att allt sedan åttiotalet, men framför allt ”sedan 1992 har nettomigration och statistiska justeringar [i befolkningsstatistiken] varit huvudsakliga faktorer i befolkningstillväxten i EU”.

Frågan vi alla måste ställa oss är om morgondagens barn också skall kunna uppleva det italienska och franska gemytet; europeisk bildning, den hellenistiska kulturen och den en gång så djupt rotade katolskt kristna fromheten i Europa. Eller om du som nu är medelålders skall ha privilegiet att ta med dig minnet av civilisationen in i den sista vilan.

Så, antingen pratar vi verklighet och fakta med våra barn, eller så tar vi med dem på ”Pride-festivaler” (så länge den trenden varar). Valet är vårt. Och ansvaret. Frågan kvarstår: Var är den europeiska kampanjen för ökad naturlig befolkningstillväxt?

Franciskus Urban

Referens: befolkningsstatistik från Eurostat

 

Annonser

2 reaktioner till “”Pride-firande ersätts av Europeisk kampanj för ökad naturlig befolkningsökning”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s