Tvåsamhetsnormen stämplas som ful – vill göra månggifte lagligt

Jag har en högerstyrd bil och tycker om att köra med den. Vi är flera som delar det intresset. Men med högertrafik medföljer vissa nackdelar att ha en högerstyrd bil. Bland annat är det svårt vid omkörningar. Därför vill jag kunna köra på vänster sida av vägen, för att fullt ut få glädje av min bil. Men det är olagligt och det tycker jag är orättvist. Därför tycker jag att lagen skall ändras och att det skall vara frivilligt på vilken sida av vägen man vill köra. Vår rätt är precis lika mycket värd som alla andras.

Resonemanget kan, med rätta, finnas vara knasigt. Det är helt enkelt irrationellt. Lika irrationellt resonerar förespråkare för att månggifte skall legaliseras:

– ”Samhället är i dag uppbyggt på tvåsamhet. Jag tycker att det borde bli lagligt att gifta sig med flera personer, både för män och kvinnor. Vi är många som lever i polyamorösa förhållanden men vi har inte samma rättigheter vid exempelvis separation eller dödsfall, men vår kärlek och vår rätt till skydd är precis lika mycket värd som alla andras.” (SVT, 2017-10-18)

Pietro_Longhi_007
”Äktenskapets sakrament” (Pietro Longhi)

Det finns en ordning av en anledning och anledningen är just och precis ordning. Säkerhet, trygghet och ordning. Dessutom en ordning som främjar sund fortlevnad. Var och en förstår problematiken som skulle uppstå om det vore upp till var och en att själv avgöra vilken sida av vägen man skall köra. Det hade blivit kaos. Och då handlar det ’bara’ om trafik. Frågan om samhällets viktigaste institution: kärnfamiljen, som riskerar ytterligare upplösning, har implikationer som går långt djupare.

Håller du med om att månggifte även i framtiden skall vara olagligt? Kanske är du av den meningen att frågan känns avlägsen och är allt för overklig för att du skall bry dig? Släpp genast den inställningen; försök att förstå att detta är något som faktiskt ligger i farans riktning. Och att det är nu – just nu – du måste säga din mening. Och att det inte räcker med att ”någon annan” tycker eller uttrycker sig åt dig.

Det finns flera andra frågor som har samma etiska och civilisatoriska tyngd, exempelvis läkarassisterade självmord och rätten till samvetsfrihet. Alla syftar de till att bryta ner och försvaga normer som gagnat människan under väldigt lång tid.

Tvåsamhetsnormen försöker man nu göra till något fult och otidsenligt. Säg nej så det hörs!

Franciskus Urban

Tidigare artiklar i samma ämne:
Den trolösa anpassligheten
Som vore förfallet en nödvändighet
Invandrade polygama familjer – risk för tidernas etiska och juridiska klavertramp
Slaget om månggifte står för dörren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s