Sekularismen, egot och pornografin (#MeToo)

Ett samhälle kastar ut moralen (den kristna etiken) och står sedan frågande inför att människor beter sig illa mot varandra.

Kampanjen #MeToo har sköljt över oss sista tiden. Och kanske har några av de höga tonerna lagt sig så pass nu, att det kan vara läge att ge en annan ingång till det som kritiseras, nämligen att människor tar sig friheten att sätta sin egen tillfredsställelse över en annan människas rätt till frid. Detta tar sig uttryck i sexuella övergrepp, våld, trakasserier och splittring.

Bakom tafsande, ovälkomna inviter och skickade bilder på kroppsdelar ligger ett beteende och attityder som bottnar i en skev moral. Det handlar om en brist som i teologisk mening är ett sjukdomssymptom. Tragiken ligger i att det är samma samhälle som nu reagerar skarpt som tidigare kastade ut de verktyg vi hade för att slippa dessa och andra barbariska beteenden. För det är barbari oavsett vem det är som begår handlingarna.

Michael_Pacher_004
Sankt Wolfgang (934-994) och djävulen (Av: Michael Pacher).

”Vuxengenerationen måste återta styrningen”, heter det. ”Föräldrar måste börja uppfostra sina barn”. Frågan är vad den generation som borde leda den yngre rätt idag har att luta sig emot då den är stöpt i samma form? Det finns idag, i medvetandet, ingen fast grund att finna stöd i. För den avskaffades. Den var ”omodern”. Den var ”kontrollerande”. Den var ”ofri”. Den var ”moralistisk”. Den var ”fördömande”. Den var allt det som nu efterfrågas.

Problemet idag är att, då vi inte har moralen och den kristna traditionen i oss; som en nödvändighet och självklarhet; som kompass och norm, så höjs rösterna för att en yttre och politiskt styrd ordning måste till. Vad vi istället borde fråga efter är att på nytt lära oss att den naturliga och inbyggda förmågan till etiska reflektioner återaktiveras och värderas. Och det finns bara en instans som har möjlighet att bistå i detta, nämligen den som en gång gav den sanna friheten till människan; friheten att välja att göra gott: Kristus Jesus och Hans Kyrka.

Amen.

Franciskus Urban

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s