Snart attväntstid. Om långsiktighet med ett evighetsperspektiv.

Det omedelbara tycks vara vår tids perspektiv. Omedelbara svar, omedelbar respons och direkt behovstillfredsställelse. Sällan hörs det stora ordet ”vänta”.

Stefan_Lochner_-_Last_Judgement_-_circa_1435
‘Last judgement’, Stefan Lochner (1400-tal)

I veckan har vi hedrat Guds alla heliga helgon och dem som gått före oss. Söndagens texter i november handlar om den yttersta tiden. Detta ger oss tillfälle att i samklang med den mörkare årstiden kontemplera över just de djupaste frågorna om vad det innebär att vara människa och det som utlovats vänta i evigheten.

Om en månads tid går vi in i adventstiden. Redan i oktober började handeln saluföra julpynt, lagom till advent. I det perspektivet ges intrycket av att jultiden börjar i samband med första söndagen i advent, som i år infaller den tredje december.

Jul firas inte för att tillfredsställa handlarnas behov av vinst. Jultiden börjar alltid med Juldagen, den 25 december. Tiden innan dess är något annat; det är attvänt. Tänk så, mellan första söndagen i Adventstiden till och med natten till Juldagen: det är en tid för att vänta.

Som människor behöver vi perioder av idel väntan. Då hinner vi tänka efter före och förbereda oss. För varje kristen är väntan på ankomsten ett kondensat av livet; en tid av förberedelse och väntan på dagen då Kristus skall komma åter. Tiden vi vandrar på jorden är, i ett evighetsperspektiv, mycket kort. De fyra veckorna i Adventstiden är en än kortare tid – knappt mätbar.

Att ge dem man älskar tid att vänta är en god handling. Säg oftare till barnen att vänta. Fall inte för att i varje läge ge direkt behovstillfredsställelse. Att förespegla att livet fungerar så är bedrägligt. Sätt en bok i barnets händer. Stäng av TV-apparaten. Säg att det är angeläget att ibland också ha tråkigt. Säg det även till dig själv.

Jag väntar på att detta skall ske. Det övar tålamodet.

Franciskus Urban

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s