Lucia var inte heller till salu

”Barn är inte till salu” är temat för årets upplaga av Musikhjälpen. Och imorgon firar Kyrkan den heliga Lucia. Hon föddes i Syrakusa på Sicilien år 283 men här kan faktiskt skönjas ett samband.

Saint_Lucy_by_Cosimo_Rosselli,_Florence,_c._1470,_tempera_on_panel_-_San_Diego_Museum_of_Art_-_DSC06640Historien om Lucia har gått förlorad och allt vi verkligen kan veta med säkerhet är att denna modiga kvinna som bodde i Syrakusa miste livet under förföljelserna mot kristna under tidigt 300-tal. Vördnaden för henne spreds till Rom och under 500-talet var hon erkänd i hela Kyrkan för sitt mod i försvar för tron.

Då viljan att sprida ljus över Lucias mod kom en rad legender om henne att spridas. Den av dem som bäst stått sig över tid berättar om en ung kristen kvinna som vigde sitt liv till tjänst för Kristus. Hennes mor hade för avsikt att gifta bort henne med en hednisk man. Hon var då sannolikt i en ålder vi idag hade betecknat som mycket ung. Lucia å sin sida försökte övertala modern att Kristus var en bättre partner i livet.

Lucia lyckades, mycket tack vare att böner och trons kraft botade den sjukdom modern drabbats av, övertyga henne om det rätta i att ägna sitt liv åt Gud. Samtidigt gjorde detta den avvisade brudgummen rasande och förrådde Lucia genom att berätta om hennes tro för guvernören. Kristendomen var vid denna tiden inte tillåten och förföljelser och våld tillhörde den kristna minoritetens villkor. Guvernören tvingade henne till prostitution, men Lucia mötte istället döden – först i försök att bränna henne på bål och slutligen med klingan av ett svärd. Guvernören skall även ha stuckit ut hennes ögon. I en annan legend berättas att det var Lucia själv som rev ut dem i protest mot det arrangerade giftermålet.

Även om legenden i sig inte kan styrkas, innehåller den berättelsen om en ung kvinna som står fast i sin tro på Kristus och – trots konsekvenserna – vågar lita på det profeterna förkunnade: att den människoson som föddes för att besegra döden gjorde det för vår skull; för att den som tror på Honom skall göras fri och ha evigt liv.

När nu pengarna i veckan strömmar in till Musikhjälpen och mantrat ”barn är inte till salu” repeteras; skänk då gärna en tanke på hur det barn vi i Adventstid väntar på, i vår egen tid, säljs ut till förmån för högmodet och den egna känslans lag.

Glad fest och med önskan om en fortsatt stilla Adventstid!

Franciskus Urban

 

Annonser

En reaktion till “Lucia var inte heller till salu

  1. ”… skänk då gärna en tanke på hur det barn vi i Adventstid väntar på, i vår egen tid, säljs ut till förmån för högmodet och den egna känslans lag.” I sanning en mening för den 1000-åriga, nu förfallna, Svenska Kyrkan att ta till sig.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s