Kyrkans givna roll för det gemensamma narrativet

Rikskonferensen Folk & Försvar har idag inletts. Några av alla ämnen som kommer att diskuteras är påverkansoperationer, infiltration och terrorhot; ämnen som alla har bäring på övergripande och gemensamma berättelser samt det lilla och idag kontroversiella ordet sanning.

_UPS4974-ec99a9e6
Statsminister Stefan Löfven och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på Folk och Försvars Rikskonferens 2018. Fotograf: Ulf Palm

Vad håller du för sant? Vad – av allt du vet, kan, tror och anser – menar du är sant? Detta är den springande frågan avseende trygghet och sammanhållning i ett samhälle (ett land). Om du tvekar inför frågan eller svävar på målet när du svarar, bör du, allvarligt talat, tänka efter. Noggrant.Det man menar är sant; det man håller för sant, är det som sedan bär allt annat. Finns det då – som så ofta hävdas i en postmodern, relativistisk kontext – inget som är sant och som hålls som oföränderligt, så finns heller ingenting att bygga på. Utan kompasskurs och utan en fast punkt att förhålla sig till – ta utgångspunkt i – är risken hög att man faller offer för desinformation och lögner.

Ett av alla de hot som idag nämns och som vi måste kunna hantera och bemöta är terror från religiös fanatism. Att då tro att det går att förstå utan teologisk och religionsvetenskaplig kompetens är naivt. Den andra (och kanske viktigaste) vinsten med (kristen) teologisk kompetens är att bistå samhället med det som i en färsk rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) omnämns som ”ett behov av ett narrativ”.

”Totalförsvaret kan komma att behöva ett narrativ om vad som utgör ett trovärdigt försvar. Ett sådant berättande behöver givetvis formuleras eller åtminstone förankras på politisk nivå men är viktigt för att visa hur myndigheterna arbetar på ett meningsfullt sätt. Ett strategiskt psykologiskt försvar skulle kunna bidra till att koordinera en berättelse om vilka värden Sverige vill stå för i framförallt säkerhetsrelaterade sammanhang.” (Särtryck ur strategisk utblick 7, Psykologiskt försvar – avgörande för svensk försvarsförmåga, november 2017)

Inte kan det väl vara meningen att samhället skall enas om ett narrativ som inte redan finns och som, faktiskt, har varit formerande för Sverige som land sedan det bildades? Samtidigt är det upplevelsen av att det finns ett gemensamt narrativ som är grunden för motståndsandan.

”Förr som nu är försvarsviljan – eller motståndsandan – central för ett fungerande försvar. Ett försvar kräver både vilja och förmåga, och det handlar om hela landets vilja. För att ta det till sin spets: utan en vilja att försvara Sverige, skulle all utrustning och alla mobiliserande styrkor vara av ringa värde. Men det finns fler överväganden som gör att försvarsviljan inte enbart kan vara ett ansvar för ett strategiskt psykologiskt försvar.” (Särtryck ur strategisk utblick 7, Psykologiskt försvar – avgörande för svensk försvarsförmåga, november 2017)

Kyrkan är en levande del av samhället. Många gånger som motvikt till staten, men likväl en viktig del för många människor.

”För att uppnå en försvarsvilja behövs insatser från flera delar av samhället och inte minst olika myndigheter. Men i sin ansträngning att stärka försvarsviljan finns risken att myndigheter, med eller utan avsikt, hemfaller åt någon form av inhemsk propaganda. Detta kan på sikt göra mer skada än nytta. Därför är stärkandet av försvarsviljan en fråga som kräver noggranna överväganden om vad staten bör göra och vad andra delar av samhället bör göra.” (Särtryck ur strategisk utblick 7, Psykologiskt försvar – avgörande för svensk försvarsförmåga, november 2017)

En uppmaning till dig som läser detta är att på allvar fundera över vad du håller för sant. Likaledes är uppmaningen till alla dem som bevistar Rikskonferensen Folk & Försvar att på allvar ta in teologisk kompetens i beredskapsarbetet och Kyrkan i återupprättandet av den gemensamma berättelsen om vilka vi är.

Franciskus Urban

#fofrk

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s