Julen är kastad ut. Fastan står för dörren.

Jultiden är med Kyndelsmäss definitivt slut och vi är inne i det som kallas för-fastan. Kommande söndag – Sexagesima – indikerar att det är sextio dagar till Påsk och med Askonsdagen den 14 februari inleds den stora fastan. Frågan är för hur många detta är ”grekiska”, det vill säga okänt och svårt att förstå?

Tragiskt i sammanhanget är att inte ens alla dem som förfäktar traditioner och traditionella värderingar är medvetna om att fastan ursprungligen inte har med islam att göra. För ett år sedan kunde man här på GID läsa ett upprop till Livsmedelsföreningen om att våra matbutiker kanske borde se också vår egen kultur och inte bara uppmärksamma den muslimska högtiden Ramadan:

”Livsmedelsbranschen är inte sen att följa med i tiden. Alla hjärtans dag, påsken och jul är exempel på tillfällen och högtider då det satsas extra. För att inte tala om ett senare tillskott i floran av festtillfällen i form av ”Halloween”. Detta gör varje stormarknad och kvartersbutik till kulturbärare och -förstärkare. Hur många hade ens ägnat spöken, spindelnät och monstruös död en tanke i början av november om det inte vore för att handeln exponerade relaterade produkter?

Finns det något samband mellan att så få idag känner till påskfastan (den snart tvåtusenåriga kristna traditionen att förbereda sig inför Påsk) och att ingen längre uppmärksammar den?”

Läs hela artikeln här: ”Till Livsmedelsföreningen: För däremellan kommer fastan”

Det är sagt att man som kristen inte skall visa upp och yvas över att man iakttar fastan. Men samtidigt: om den aldrig syns – i synnerhet i vår tid – hur skall då någon få kännedom om den? En ödmjuk väg skulle kunna vara att bära en nål i fastans färg (violett) på kavaj- eller jackslaget. En nål i sig är inte tecken på högmod. Den skulle snarare kunna fungera som ett ämne för samtal: -”varför har du en lila knappnål på dig?”. Den skulle kunna vara en anledning till att berätta om den kristna påskfastan så att fler vinner kännedom om en del i vårt kristna kulturarv.

1514837906938
Skanna koden i din Swish-app och betala din fastenål. Glöm inte ange din adress!

Har du inte en violett knappnål kan du enkelt beställa en via GID. Nålen inklusive porto blir din för bara 25 kronor. Nålens violetta pärla är 6 mm bred. Samtidigt stödjer du Gammalkatolsk idédebatt med några kronor. Du betalar enklast med Swish där du också anger den adress som nålen skall skickas till.

Tänk om vi som kristna kunde bära en violett nål under fastetiden. Den kommer att väcka nyfikenhet och vara en påminnelse för dig som bär den om fastans dygder.

Red.

 

3 kommentarer på “Julen är kastad ut. Fastan står för dörren.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s