Indragen assistans hjälper blivande föräldrar att tänka ”rätt”?

Finns det någon gemensam nämnare mellan indragen assistans och risken för framtida ökad selektiv abort av icke önskade barn? I ljuset av det senaste nobelpriset i ekonomi skulle det faktiskt kunna göra det, även om blotta tanken egentligen är allt för sinister att ens tänka.

Nobelpristagaren i ekonomi 2017, Richard H. Thaler, tilldelades priset för sin forskning om beteendeekonomi eller, som det i dagligt tal kallas: ’nudging’. Det innebär, i praktiken, att knuffa människor i rätt riktning i beslutssituationer; att hjälpa dem tänka rätt, helt enkelt. Motivationen till priset finns att läsa på Nobelprisets officiella hemsida:

”Richard H. Thaler har utvecklat analysen av ekonomiskt beslutsfattande med psykologiskt välgrundade antaganden. Genom att undersöka konsekvenserna av begränsad rationalitet, sociala preferenser och bristande självkontroll har han visat hur dessa mänskliga karaktärsdrag styr såväl individuella beslut som utfall på marknader på ett förutsägbart sätt.”

En person som har gjort sig känd för att aktivt använda sig av nudging, det vill säga praktisk omsättning av psykologiska teorier (de flesta inom behaviorismen), är den förre amerikanske presidenten. Detta med en ambition att “hjälpa människor att fatta rationella beslut”.

“For the past year, the Obama administration has been running an experiment: Is it possible to make policy more effective by using psychology on citizens? The nickname is “nudging”—the idea that policymakers can change people’s behaviour just by presenting choices or information differently. The classic example is requiring people to opt out of being an organ donor, instead of opting in, when they sign up for a driver’s license. Without any change in rules, the small tweak has boosted the number of registered organ donors in many states.” (’Obamas effort to nudge America’, Politico, 2015-10)

Vi har inte hört så mycket om det här i Sverige (ännu?), men en tanke att pröva vore huruvida den svenska regeringen (staten) använder sig av psykologi i syfte att hjälpa oss undersåtar att inte bara göra rätt val i en rad situationer men att i ett större perspektiv tänka rätt. Det skulle, exempelvis, kunna röra sig om beslut som gynnar svensk offentlig ekonomi. Eller, i värsta fall, vilka individer som är önskvärda.

769px-Feet_of_a_boy_with_Down_SyndromeDet föds allt färre barn med Downs syndrom. På bara ett par år har antalet minskat kraftigt, det visar ny statistik från Socialstyrelsen. Under lång tid har det fötts mellan 200 och 300 barn om året med kromosomavvikelser, nu är antalet nere i 160. Om detta rapporterade SVT nyheter nyligen:

– ”Det har skett ett trendbrott de senaste två åren”, säger Karin Källén, professor i reproduktionsepidemiologi vid Lunds universitet, till SVT Nyheter. Hon har, på Socialstyrelsens uppdrag, följt utvecklingen vad gäller fosterskador och kromosomavvikelser. I början på mars publiceras hennes rapport i ämnet.

– ”Fler aborteras nu jämfört med de senaste åren”, säger Karin Källén.

Den 16 februari i år rapporterade svenska medier om den utredning som pågår avseende rätten till assistans:

”Funktionshindrade barn under tolv år och äldre över åttio år ska inte ha rätt till personlig assistans. Det föreslår regeringens utredare i den kommande LSS-utredningen som SVT Nyheter tagit del av. Istället ska de få stöd framför allt i hemmet, vilket innebär inskränkningar för barn som inte specifikt behöver vård hemma utan vill kunna röra sig som andra.”

Vi har här alltså en teori om att människor behöver ”hjälp” att fatta rationella beslut. Vi har också en utredning som föreslår att rätten till assistans i praktiken skall tas bort för barn under 12 år (samt för personer äldre än 80 år). Samtidigt visar statistik att antalet barn som föds med kromosomavvikelser minskat kraftigt de senaste åren till följd av förtida kännedom. Anledningen till att dra ner på rätten till assistans är ekonomisk. Kan man ”förhindra” att barn med (dyra) särskilda behov föds hade ännu mer pengar sparats.

Invändningen mot detta skulle så klart vara att ingen regering ens skulle kunna komma på tanken om att ta politiska beslut om att spara pengar, baserade på en utredning om indragen assistans, genom att blivande föräldrar väljer bort sina ofödda barn.

Men det psykologiska i detta ligger inte i eventuella beslut. I ett fall som detta är inte det väsentliga att utredningens framtida förslag anammas utan att det redan då förslaget kommuniceras i media faktiskt har skapats osäkerhet på området och att föräldrar, som genom någon form av fosterdiagnostik blir varse risken för att det barn de väntar har någon sjukdom eller avvikelse, väljer att avbryta graviditeten.

Kanske kan även indragen assistans för personer över 80 år ställas i relation till den nu uppseglande debatten om den ”mänskliga rättigheten” att själv få bestämma över när livet skall ta slut. Där finns också pengar att spara… Vem är det som hjälper oss att tänka ”rätt” egentligen?

Franciskus Urban

 

En kommentar på “Indragen assistans hjälper blivande föräldrar att tänka ”rätt”?”

  1. This elective abortion of handicapped children and those with Down’s syndrome also is happening in the US. These are post Christian nations. True Christians reject the evils of abortion and infanticide. The West is no longer Christian in reality.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s