Att exkludera i demokratins namn

Samma dag som regeringen presenterar sitt förslag om att förbjuda religiösa friskolor, lämnades betänkandet ”Statens stöd till trossamfund i ett mångreligiöst Sverige”. Detta skriver Dagens juridik.

”Utredarna konstaterar att den grundlagsfästa religionsfriheten inte förpliktar staten att ha ett stöd till trossamfund men att bidragen fyller en funktion för att ge samfunden mer ’likartade förutsättningar’.

Utredarna vill ha ’tydliga exkluderingsgrunder’ från stödet och ett ’demokratikriterium’ som innebär att ’trossamfund som agerar i strid med särskilt skyddsvärda grundläggande värderingar i det svenska samhället ska exkluderas från stöd’.

Exkluderingsgrunderna ska vara utformade så att trossamfunden på förhand kan förutse vad som kan leda till att de inte får något stöd.” (Dagens juridik, 2018-03-13)

Enklast hade så klart varit att staten inte betalade ut något stöd alls. Men när de väljer att fortsätta finansiera samfund, i en form som i princip innebär att det är staten som definierar vad ett [tillåtet] religiöst samfund är, kan det bara förstås i ljus av att man vill lägga under sig det svenska folkets religiositet. För hur det än är kommer pengar fortsätta locka för dem som är villiga att göra avkall på identitet, dogmatik och praxis.

Är det bara ett klumpigt försök att slippa finansiera islamism vi ser? Eller ett nästa steg i att skapa en statligt kontrollerad, synkretistisk civilreligion med målet att kunna placera alla troende i en och samma fålla.

Red.

 

En kommentar på “Att exkludera i demokratins namn”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s