Uppropsmakare trampar i klaveret och missar målet

Flera teologer med höga positioner i Svenska kyrkan gör gemensam sak med bland annat namnkunniga politiker, författare och musiker i ett upprop för ”läkarassisterad frivillig dödshjälp”. De uttrycker bland annat att det är ”märkligt att respekten för sjukas integritet och frihet att välja i livets absoluta slutskede ska vara så svårt att acceptera.”

Läs mer: Gör inte dödshjälp till en fråga om valfrihet

I uppropet pekas ”en religiöst driven opinion i Sverige” ut som en stark kraft som står emot ”klarsynthet” och ”faktaargument”. Författarna bakom uppropet som publicerats i tidningen Dagens samhälle (2018-03-12), kritiserar bland annat ”föreställningen att läkarassisterad frivillig dödshjälp är liktydig med självmord” och menar att en sådan jämförelse är ”okunnig”. Man åberopar bland annat American Association of Suicidology vilka ”uttalat att läkarassisterad dödshjälp är skild från (’distinct from’) den företeelse som traditionell och normalt betecknas som självmord”.

crime-sceneVad uppropsmakarna hävdar är alltså att det är fel att kalla läkarassisterad dödshjälp för självmord. Faktum kvarstår att det önskas att en läkare, i sin tjänsteutövning, skall begå en handling som renderar i att liv släcks. Det lämnar bara en möjlig tolkning, nämligen att läkarassisterad dödshjälp inte kan förstås som något annat än mord, dråp eller vållandet till annans död (beroende på hur det rent tekniskt skall gå till).

Samtidigt menar de undertecknande att ”den frivilliga dödshjälpen måste vara en medborgarfråga och inte en läkarfråga.” Är det för att den yrkeskår som skall tvingas begå dessa handlingar inte skall lägga sig i vad dessa klarsynta önskar se bli verklighet?

Överlagt mord är moraliskt förkastligt. Det är märkligt att respekten för livet skall vara så svårt att acceptera. Man kan ju fundera över om de namngivna ”teologerna” inte har missat målet[1] i och med detta. Ja, märkligt är det!

Franciskus Urban

[1] ’Att missa målet’ är en definition av begreppet synd.

En kommentar på “Uppropsmakare trampar i klaveret och missar målet”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s