EXTRA: Vad är det som händer i Frankrike?

Stilla veckan till trots, måste det rapporteras om vad som nu sker i Frankrike. För, få, om ens någon i Sverige, förutsägs rapportera i saken då 100 franska intellektuella publicerar ett öppet brev mot islamistisk separatism. Regeringen Macron låter idag meddela att man starkt ifrågasätter uppropet men bekräftar samtidigt att salafismen tar makten i flera områden. Vad är det som händer i Frankrike?

Den 22 mars skriver hundra intellektuella: konstnärer, författare, professorer, jurister etcetera, ett öppet brev:

lesandelys_normandie_france_fr_normandy_ch_teaugaillard_fuji_fujix-468152.jpg!d
Resterna av ett arv. Klosterruin i Normandie, Frankrike.

”Vi är medborgare av olika politisk orientering, ofta i strid med varandra, som sluter oss samman för att ge uttryck för vår rädsla rörande den starkt framväxande islamismen. Det som förenar oss är inte någon speciell preferens, utan snarare den starka upplevelsen av att friheten hotas. Och inte bara friheten att tänka. Det som förenar oss i denna stund är mer grundläggande än alla de saker som kan splittra oss imorgon.”

Det öppna brevet avslutas:

”Det handlar inte om att acceptera. Vi önskar att leva i en komplett värld, där de två könen inte känner sig stötta av närvaron av det andra könet. Vi önskar att leva i en komplett värld, där kvinnor inte känner sig bedömda som mindre värda av naturen. Vi önskar att leva i en komplett värld, där människor kan ha en samvaro utan att frukta. Vi önskar att leva i en komplett värld där ingen religion är lag.”

Hela uppropet finns att läsa översatt till norska på Document.no med länk till den franska ursprungstexten.

Vad saken rör sig om:

Gammankatolsk idédebatt återger här, i svensk översättning, några centrala delar ur det öppna brev som publicerades i förra veckan i bland annat Le Figaro:

”Den nya islamska totalitarismen söker vinna terräng med hjälp av alla medel, och samtidigt utge sig för att vara ett offer för bristande tolerans. Man fick bevittna denna strategi senast för någon vecka sedan, då lärarföreningen SUD Éducation 93 föreslog att tillföra utbildningsplenen ett steg bestående av ’workshops om statsrasism’ där heterosexuella vita elever skulle vara exkluderade. Några av initiativtagarna här var sympatisörer med Collectif contre l’islamophobie en France samt Parti des indigènes de la République. Exempel som dessa har på sista tiden varit flera. Så har vi blivit lärda att bästa metod att bekämpa rasism med, är att skilja ’raserna’ åt.”

”Den minsta gemensamma nämnare för dessa bägge uttrycken för ett särskilt tankesätt är att det handlar om att beskydda ’de undertryckta’ (det är inte våra ord utan kommer från SUD Education 93), och att man bara så, genom att skilja de undertryckta från alla andra, kan tillgodose dem deras rättigheter.”

”Det är inte länge sedan apartheid styrde i Sydafrika. De försökte också att rättfärdiggöra saken genom att tilldela de svarta ’sina egna’ områden där de blev medgivna en föreställd självständighet. Detta system har lyckligtvis försvunnit.”

”Men se, idag läggs det fram förslag om nya former för apartheid i Frankrike: en ’inverterad’ segregation grundad på tanken om att de ’undertryckta’ på så vis skulle kunna bevara sin värdighet genom att de blir beskyddade från sina ’förtryckare’.”

Idag kom så regeringen Macrons reaktion. Talmannen för regeringspartiet La République en marche (LaREM), Benjamin Grieveaux, fördömde de hundra franska intellektuellas öppna brev mot den islamistiska separatismen som Frankrike splittras och plågas av.

I ett framträdande i France Inter medger dock samme talman att det är ”flera områden i Frankrike där salafismen har tagit över makten”. Likväl kunde han inte finna något positivt att säga om kritiken mot islamistisk separatism utan hänvisar enbart till att ”rekonstruktionen inte blir verklighet genom krönikor [öppna brev]”. (Källa: Document.no)

Men visst är det så att krönikor och öppna brev – ja all form av text är bättre än våldsamheter och separatism. Historien har till och med visat att det skrivna ordet segrar i längden.

Franciskus Urban

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s