Ny studie: Pride direkt skadligt för folkhälsan.

På tisdagen presenterade tankesmedjan och forskningsinstitutet Claphaminstitutet rapporten ’Det färgglada mörkret’ om hur pridefestivalen står i relation till folkhälsan. Man menar i rapporten att effekten är direkt skadlig.

– ”Pride torde vara det enda arrangemang av sådan storlek i Sverige som aldrig utsätts för en saklig granskning. En sund debatt behövs som hanterar Pride utifrån vad de faktiskt själva presenterar.”

Resultatet, skriver Claphaminstitutet på sin hemsida, ”är entydigt: mediebilden av Pride som en festival för ljus, glädje och människovärde är falsk. Innehållet har tvärtom ett tydligt fokus på inslag som är djupt destruktiva för folkhälsan.”

Vidare skriver man att det verkligt alarmerande är hur Prides utbud förhåller sig till fenomen som påverkar folkhälsan. –”Vi har undersökt hur programmet tar upp företeelser som vanligen uppfattas negativt, såsom droger, sadism, smärta och prostitution, och funnit att Pride nästan genomgående visar upp en bejakande attityd.”

Rapportförfattarna har i sin kvantitativa studie funnit att ett flertal inslag i Pridefestivalens programpunkter bejakar teman som i realiteten leder till personliga tragedier. Som exempel nämns ”needleplay” – att skada den egna kroppen och få den att blöda, eller ”chemsex” – att via droger skapa en starkare sexuell kick.

I relation till den stigande psykiska ohälsan som vi återkommande skrivit om här på GID, visar rapporten att Pride är allt annat än en hjälp för utsatta människor. Tvärt om, sammanfattar författarna, framstår festivalen som en stor riskfaktor.

Författare till rapporten är:
Bengt Malmgren, läkare med psykiatri som specialitet; Therése Ewert, lärare, teol kand och samtalsterapeut samt Lars-Göran Sundberg, fil dr i teologi med inriktning på själavård/religionspsykologi

Länk till Claphaminstitutet.
Direktlänk till rapporten ‘Det färgglada mörkret‘.

Bild: Omslagsbild från rapporten. Claphaminstitutet.

Red.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s