Klosterorden etablerar sig i Sverige och Karlskrona

Aldrig förr har det funnits ett kloster i Karlskrona. Ser man till Blekinge län har det historiskt bara funnits två kloster; ett i Ronneby och ett i Sölvesborg. Men det var före reformationen i och med vilken kloster förbjöds och munkar och nunnor tvingades i landsflykt.

Nu får Karlskrona sitt första kloster någonsin. Detta då Order of Port Royal etablerar ett Priorat i staden. Orden, som är ekumenisk och står i Cisterciensisk tradition, har idag sitt moderhus (Abbey of S:t Severin) i Bayern. Regeln som följs är den som författades av munkfadern, den helige Benedict på 500-talet; grunden för såväl Benediktiner som Cistercienser.

Nyheten om etableringen presenterades först under Kyrkodagarna i Karlskrona som arrangerades av Nordisk-katolska kyrkan i Karlskrona (S:t Nikolaus). Under helgen 15-17 juni hade gäster från England, Tyskland, Norge och från flera håll i Sverige samlats. Bland annat deltog kyrkans biskop Roald Nikolai samt Abbot Michael OPR från Kloster S:t Severin.

Uppdatering 2018-06-26: Sveriges radio uppmärksammar etableringen.

Etableringen av Prioratet blir möjlig tack vare att Nordisk-katolska kyrkan i Karlskrona från hösten 2018 kommer att disponera hela den fastighet där Emanuelskyrkan utgör en av byggnaderna. Där har kyrkan firat sina mässor sedan december 2013. Nu görs gemensam sak så att församlingen (S:t Nikolaus) kan utöka sin liturgiska och pastorala verksamhet samtidigt som Priorat S:t Stephanus får ett hem.

Inledningsvis kommer en av Ordens munkar – tillika prästen i S:t Nikolaus – att ha sin hemvist i fastigheten som kommer att inrymma såväl refectorium som klausur med celler för munkar samt något gästrum. På bakgården kommer en klosterträdgård att anläggas och där kommer även klostermarknader arrangeras med försäljning av lokalt producerade produkter samt de produkter som tillverkas i Kloster S:t Severin i Tyskland. I etableringen ingår även en bigård samt en framtida humlegård.

20180616_172334Under kyrkodagarna i Karlskrona vigdes två nya diakoner för tjänst i Nordisk-katolska kyrkan. Diakon Mikael, med placering i Karlskrona, och Diakon Marco Ragni för tjänstgöring i Tyskland.

Order of Port Royal har sitt historiska ursprung i det Cistercienserkloster (Port Royal) som anlades strax utanför Paris på 1200-talet och som på 1600-talet blev ett intellektuellt och spirituellt centrum. Då var en rad kända teologer, filosofer och vetenskapsmän knutna till Port Royal och vi finner bland annat namn som Moder Angelique, Blaise Pascal och Antoine Arnauld den store. Klostret tvingades sedermera stänga och det som överlevde togs om hand av stiftet i Utrecht, vilket var grunden till den gammalkatolska rörelsen, vars arv Nordisk-katolska kyrkan idag bär i Europa.

Relaterat material:
The first Prior of the Swedish Province of the Order of Port Royal installed…

Order of Port Royal (officiell hemsida för Sverige)

Nordisk-katolska kyrkan i Karlskrona, S:t Nikolaus

 

 

Annonser

3 reaktioner till “Klosterorden etablerar sig i Sverige och Karlskrona

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s