Inte roligt vara katolik?

Allt fler namnkunniga romerska katoliker stämmer nu in i den kör som gör gällande att ”det, denna höst, inte är roligt att vara katolik”.

Jenny Nordberg skriver i Svenska dagbladet, söndagen den 16 september:
”Den katolska kyrkan har aldrig framstått mer som en global organiserad pedofilring än just nu. Påven krävs personligen på svar, och i USA tar allt fler åklagare beslut om att decennier av mörkläggning, hemligheter och misstänkta övergrepp äntligen ska undersökas.” (https://esvd.svd.se/svenskadagbladet/49744/article/778913/22/1/render/?token=322153901a796afcbfd058309bba9225)

Men vad vi skall hålla i minne är att begreppet ’katolsk’ inte med automatik är likvärdigt med Katolsk. Begreppet är nämligen större än den romersk-katolska kyrkan och omfattar, därmed, något annat än den skandal som nu tar ny fart. Och skandal är det, även om det är ett allt för vagt ord.

Kristi Kyrka är katolsk och ortodox. Dessa två begrepp kompletterar varandra. Inget av dem är geografiska eller kvantitativa. De beskriver, var för sig och tillsammans, de kvaliteter Kristi Kyrka har och utgör.

Läs mer: Katolsk, vad betyder det?
Läs mer: Bildning för Europa om det ortodoxa och det katolska

5092865_d4779c28Gammalkatolsk idédebatt önskar med detta uttrycka sorg över det som sker samt upplysa om att det idag inte är värre att tillhöra den katolska kyrkan än under dess första tid. Problemet ligger i mänsklig aktivitet. I maktbegär. I högmod.

Låt oss bedja för den odelade kyrkan!

Franciskus Urban

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s