Profil, jubilar och mer

Ordet ”profil” täcker inte riktigt hela personen och hans gärning. Men känd är han och betydelse har han haft. Och har, skulle jag vilja säga. Jubilar, dessutom, är han. I år utkommen med boken ”En annan kyrka” (Gaudete förlag) som levererades till mig direkt från Moheda, av min biskop, och som nu är en av titlarna på nattygsbordet som läses parallellt.

Jag var tidigare i år hos honom. Varmt (upplevde jag) emottagen där i köket. Sen frukost med kaffe, bröd och rikligt med pålägg. Och så kaka, vill jag minnas. Kan inte dra mig till minnes vad jag hade med mig i påsen – om det var kakan eller bröd. Vi samtalade om militär verksamhet; om min gamle konfirmationspräst i Älmhult; Stig Gröndahl. Om Fader Gunnar. Om kristenheten i Sverige och om sakernas tillstånd.

Stunden där i köket i Moheda uppskattade jag. Mycket. Han är bullrigt varm och har ett sätt som jag känner igen från flera andra äldre-kollegor i Kustartilleriet. Det är rakt, ärligt och rättframt. Och sanningsdrivet!

En del i min (nästan) dagliga morgonrutin är att knappa in adressen till hans blogg. Den har blivit allt vassare tror jag bestämt. Jag vet inte. Det brukar vara munter läsning. Men jag befarar att denna blogg som Dag Sandahl – han heter så – sedan många år driver riskerar att bidra till en inlåsningseffekt (som det så vackert heter).

Fader Dag, som jag alltså håller högt, är tongivande. Att han är en profil är ställt utom allt tvivel. Men det räcker, som sagt var, inte för att beskriva honom. Många lyssnar till honom. Somliga älskar att hata honom. Dag står – och vågar stå – för något som är menat att vara men som inte längre betraktas som den självklarhet som ändå är menad. Om man håller sig till kristen förkunnelse. Där i har Dag en sky av vittnen men också en kader (nu levande) som instämmer.

Även om Dag inte vill kännas vid den, så skriver han (också idag) under sin sedvanliga pseudonym Bloggardag att ”det är uppenbart att ’the old time religion’ inte riktigt säljer. Den produceras kanske inte längre ens en gång?”

Med förlov sagt: Den både ”säljer” och ”produceras”! Även om jag personligen inte skulle uttrycka det i fullt så merkantila termer. Även om det samfund Dag själv, kritiskt, hänger fast i har övergett kursen som omfattar att stå emot världen och tiden, kan det från min egen horisont konstateras att ”Old School Christianity” i ökande grad tilltalar allt fler. Det är bara synd att det flertal som sentimentalt hänger sig fast i det Dag beskriver som ett sjunkande skepp inte riktigt vågar släppa taget för att i stället greppa de frälsarkransar som (han vet) är kastade ut i böljorna.

Att jag vågar påstå att Dag menar att det handlar om fartyg i kvav, grundar sig i samma bloggtext. Han skriver – alltså idag – att ”Nonsenskyrkan bara håller så länge det finns pengar”. Dag refererar som brukligt till ”Modeus II” (som jag för övrigt hade som lärare vid Lunds universitet), vilken (enligt Bloggardag) menar att ”Svenska kyrkan om 30 år har färre anställda och fler frivilliga”.

Det vore väl i så fall på tiden! Och jag konstaterar att det finns ett samband mellan ”Old School Christianity” och andelen ”frivilliga”, d.v.s. icke avlönade ämbetsbärare och mitgleider (medlemmar). Detta skall dock inte ses som en uppmaning att kopiera de exempel på framgångsrecept som i vår tid finns. Jag tänker på det sammanhang jag själv står i: Nordisk-katolska kyrkan. Ty det krävs en hel del ”djävlar-anamma” och övertygelse för att göra just det. Eller pannben, som vi sa’ i dåvarande Kustartilleriet (eller i alla fall på jägarskolan).

Käre Fader Dag. Jag vill, med denna enkla utläggning, inget annat än – faktiskt – lyfta det du gör. Och hylla dig. Samtidigt tror jag mig veta att du uppskattar mothugg. Jag hoppas ändå att jag har lyckats göra det med viss ömhet och kärlek för dig och för Han vi båda tjänar: Kristus Jesus.

Lite för tidigt men med många, varma gratulationer: Ad Multos Annos!

Fr. Franciskus Urban OPR

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s