Schismen i Ortodoxin. Enda vägen framåt går via märkesåret 1054!

Sedan Moskvapatriarkatet, måndagen den 15 oktober, deklarerade att den Rysk-ortodoxa kyrkan bryter banden med Konstantinopel (Ekumeniska patriarkatet), verkar schismen inom den Ortodoxa världen vara ett faktum. Troende tillhöriga Rysk-ortodoxa kyrkan förbjuds uttryckligen att delta i liturgier och att bedja i något sammanhang som är ställt under Konstantinopelpatriarkatet.

Upprinnelsen är det spända läget i Ukraina vilket intensifierades den 11 oktober då Konstantinopel vidtog beslut som syftade till att bevilja Ortodoxin i Ukraina självstyre (autokefali).

Saken är invecklad och bär på differentierad syn på kyrkorätt (kanones) och jurisdiktioner. Men, med handen på hjärtat, måste det tragiskt konstateras att under allt ligger politiska och geopolitiska skäl.

Tragiskt är det. Sedan den stora schismen (år 1054) och framför allt sedan reformationen på 1500-talet, har västkyrkan setts smulas sönder till följd av politik och mänskliga ambitioner. Det har gått så långt att det i världen idag finns ca 40000 enskilda kyrkosamfund. Och det skall ses i ljuset av att Herren instiftade en, helig, katolsk och apostolisk Kyrka. Hon var såväl ortodox som katolsk (läs mer om dessa begrepp här).

Ja, tragiskt är det att nu se även den östra delen av kyrkan delas; att se hur Hon – återigen på grund av maktlystnad – inte förmår leva upp till ideal som fördragsamhet, förlåtelse och botgöring. Och detta på grund av bland annat uttalade geopolitiska oförrätter.

Kan det komma något gott ur situationen? Förhoppningsvis kan det – i elfte timmen – bli en väckarklocka till världens alla kristna att en gång för alla inse att världslig makt inte har i Kyrkan att göra. Men även att det är hög tid (för att uttrycka det diplomatiskt) att vägen till en enad Kyrka ligger på vägen fram tillbaka till tiden före den stora schismen. Det är rätt många år att bearbeta och för varje dag som går kommer det att ta än längre tid.

Vägen måste gå ad fontes: åter till Källan. Oavsett vi lever i väst eller öst!

Kyrie eleison!

Franciskus Urban

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s