Ljudet av frihet tystas!

Sverige är Sverige, mycket tack vare kristen tro, lära och tradition. Samma sak kan sägas om Europa. Fria länder, byggda på en gemensam grund för vilken Kyrkan är en absolut nödvändighet. Och många är de som, faktiskt, hävdar att Sverige är ett kristet land. Men utan Kyrkan – ingen tro; ingen kristen etik. Ett av de yttre tecken – eller karaktäristiska ljud – som tillkännager detta fundament är klockringningen som kallar samman till gemensam gudstjänst men också ringer vid särskilda händelser som dop, vigslar, begravningar (om dessa ligger utanför ordinarie gudstjänsttid); tillfällen som faktiskt är betydelsefulla för väldigt många människor.

Klockringning är dessutom en naturlig del i vår kulturella ljudbild och äger, därmed, ett faktiskt högre värde än många andra ljud som idag förekommer i tätbebyggda områden. Kulturella världen måste beaktas och värdesättas.

På senare tid har det skrivits om att kyrkklockor tystas. De enskilda personer som fått dem att tystna har bland annat anfört miljömässiga skäl: att klockorna har överskridit riktvärden och bedömts som skadligt buller. Det märkliga är att det nu – plötsligt! – har börjat bullra då klockornas klang hörs över stad och land. Mer troligt är att dessa individer vänder sig emot kyrkan – och Kristus – och i det syftet åberopar miljölagstiftning.

Senast i raden att uttrycka sin aversion mot kyrkan och dess klockringning är TV-profilen Pekka Heino:

-”Det kommer från en tid då kyrkan var en maktfaktor. Just därför ska de sluta. Folk var tvungna att gå till kyrkan. Det tillhör det förgångna. De ska inte ringa av slentrian. Man ska inte behöva drabbas. Tystnad är en bristvara i Stockholm, säger Pekka Heino.” (Stockholm direkt, 2018-10-17)

Mer beklagligt är ändå hur prosten i Ulrika Eleonora kyrka på Kungsholmen (Stockholm) har valt att reagera:

”Kyrkans prost Michael Persson gick i svaromål och valde att lyssna på tv-profilens åsikt. Kungsholmskyrkan kommer från och med nu att minska på klockringningen, även på dagtid. Detta gäller dop, högmässor, begravningar och vigslar. Kyrkans beslut kommer direkt efter Heinos klagomål, utan att miljöförvaltningen ens hunnit genomföra ljudmätningar.”

Pekka Heino har, enligt artikeln i Stockholm direkt, ”inte bestämt sig om han ska ta det vidare och ytterligare försöka tysta klockorna.”

Nu är hög tid att ringa ”fara å färde” i landets alla kyrkklockor. Det som sker är nämligen inte fråga om hur mången decibel som kan mätas, utan om vilken grund vårt samhälle vilar på. Notera följande: Utan troende kristna, kan inte Sverige förbli ett kristet land. Utan praktiserande kristna blir det omöjligt att upprätthålla den så högt hållna kristna etiken. Men det kräver förvisso att det finns en kristen kyrka som orkar stå emot!

Franciskus Urban

(Vinjettbild: Wikipedia Commons, Aveelen, Johan van den, 1655-1727(Gravör) Dahlbergh, Erik, 1625-1703(Författare), http://www.kb.se/samlingarna/Kartor-bilder/Suecia-antiqua/forsta-bandet/)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s