Våga stå emot när det pratas om Halloween!

Om någon berättade för dig att det fanns en tid då människor bokstavligt talat och på allvar satt hemma i stugorna, livrädda för att de avlidna familjemedlemmarna skulle komma tillbaka och störa friden; att de över huvud taget inte vågade sig ut utan tände lyktor för att hålla döden på avstånd. Då hade du säkert skakat på huvudet och tyckt det var lite knasigt. Men om man idag, på bred front, inför en ”tradition” som bygger på just den föreställningen, då är det inte många som höjer på ögonbrynen. Det kallas Halloween.

Det var i förkristen tid på de brittiska öarna. Ingen hade hört talas om pumpor utan det var rovor som gröptes ur och användes som lyktor. Ljuset skulle driva bort vålnaderna så att de inte kom in och tog för sig. Det var en fråga om liv och död. Vidskepelse, med andra ord. Detta plockades upp i Amerika och gjordes marknadsmässigt. Pumpor fanns till hands i det lokala odlingslandskapet och så kom även berättelsen om Jack att Disneyfieras. Därifrån var stegen inte långt för affärsidkare att inse att detta var något som går att slå mynt av. Ty döden och det hinsides är något som gjorts både obekvämt och exotiskt.

Det kan tyckas oskyldigt. Men faktum är att denna nya ”högtid” drar fokus bort från verkligheten. Och då man en gång om året, lagom till då mörkret lägrar sig om hösten, gör till sedvänja att tända lyktor för att hålla de döda på avstånd har det tagits ett djupt och stort steg bort från den egna kristna traditionen.

Detta sammanfaller dessutom med Alla helgons högtid; den tid då vi minns och firar dem som gått före oss och som redan nått saligheten; en fest för dem som är hemma i ett evighetsperspektiv. Denna fest har inte döden som motiv utan det eviga livet. Alla helgons afton skall heller inte förväxlas med den Alla själars dag vilken syftar till att minnas de hädangångna. Lägg här märke till skillnaden mellan de helgade (som firas på Alla helgons dag) och de hädangångna (som firas på Alla själars dag).

Är det rörigt? Kanske så. Och det är en del i problemet med ”Halloween”. I stället för att vi reder ut de kristna begreppen; lär oss om dem och för dem vidare, så införs en ny ”högtid”; en till synes enklare och som appellerar till fascinationen för döden (som vi till vardags gör allt för att hålla borta från liv och vardag).

På skolor runt om i landet uppmärksammas gärna köpmännens ”Halloween”. Men be någon elev – på låg- eller mellanstadium, eller på högskoleförberedande folkhögskolekurser – att redogöra för den ursprungliga högtiden (Alla helgons dag). Eller en lärare, för den delen. Få är dem som reder ut begreppen!

Man kan fråga sig om detta är viktigt? Det är det. Hela vår kultur bygger på referenser till den kristna traditionen vilken omfattar advent, jul, uppenbarelsetid, fasta, påsk, alla helgon och mer därtill. Att byta ut dessa trosmässiga och kulturella fyrbåkar mot något annat, är att beröva såväl den uppväxande generationen som invandrade möjligheten att förstå vilka vi är och vill vara.

Kom också ihåg att om inte du – på egen hand – reder ut begreppen, så finns det ännu dem som kan hjälpa till. Frågan är hur länge till…

Franciskus Urban

 

Annonser

2 reaktioner till “Våga stå emot när det pratas om Halloween!

  1. Disse påstandene har jeg hørt før, men har også sett dem imøtegått. Mange hevder det som skrives her bygger på misforståelser og moderne historieforfalskning. Kan vi begynne med å få vite hvilke faglitterære verk Franciskus Urban har benyttet seg av for å skrive dette innlegget?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s