Varför kaos när vi kan sträva efter kosmos

Jordan B Peterson – den kanadensiske psykologiprofessorn, som DN senast idag skrev om och som GiD tidigare nämnt (här, här och här) – väckte uppmärksamhet för en bredare allmänhet i och med framträdandet i TV-programmet Skavlan härom kvällen (2018-10-26).

Peterson fick bland annat frågan om hur det kaos han skriver om i sin senaste bok (”12 livsregler: ett motgift mot kaos”) gestaltas: Vad består detta kaos i? Han svarade att den tydligaste orsaken till att människor idag upplever samtiden som kaotisk, är avsaknaden av mening i livet.

Så står vi mitt i Alla Helgons högtid: Alla Helgons dag och Alla Själars dag. Och ingen tycks koppla samman alla helgons högtid med frågan om meningen med livet. Trots att svaret sedan två tusen år är oss givet! Meningen med livet; med oss människor är att vi skall bli helgade. Heliga. Gudomliggjorda.

Det är ingen liten uppgift. Inget att ta lätt på. Men det är Guds avsikt med oss; det som gjorts möjligt genom att Gud föddes som människa i Jesus Kristus; dog för vår skull och uppstod efter att ha besegrat döden. För att vi skall kunna ha evigt liv. I helighet.

De Guds alla helgon vi firar på Alla Helgons dag är dem som gått före oss och som funnits helgade. De själar – som alltså också fått en egen dag – är dem vi ber för att också de skall nå den eviga saligheten.

En dag är också du och jag där. Och så tillåter vi oss leva i kaos!

Franciskus Urban

Länk till inslaget i Skavlan (oklippt och otextat)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s