Kyrklig utveckling i Karlskrona

Helgen 8-9 december samlades en rad gäster i Karlskrona för att vara med om konsekrationen av det nya altaret i S:t Nikolaus mission (Nordisk-katolska kyrkan i Karlskrona) samt invigningen och välsignelsen av Priorat S:t Stephanus. Under ledning av respektive biskop Roald Nikolai och abbot Michael OPR, fick de församlade – lekfolk, präster och ordensfolk från fyra länder – vara med och fira denna högtid och historiska tilldragelse.

Biskopen-föreläser-20181208Helgens program inleddes officiellt på lördagsförmiddagen med en föreläsning av biskop Roald Nikolai om livet i nåden och nådegåvorna. På eftermiddagen var det så dags för den mässa i vilken den nya altarstenen skulle konsekreras och invigas av biskopen som också tog i bruk den kalk som donerats av Fr. John Dewar i England.

altare-chrisma-20181208Altarstenen, som smorts med chrisma och berökts under bön, blev så klätt med alla de altardukar som förberetts. Ett nytt men antikt altarkrucifix (donerat av Tor Arne Mörkved) fick sin plats på altaret och sedan diakon Mikael hade tänt altarljusen sjöngs Allhelgonalitanian. I lördagens mässa predikade Fr. Franciskus Urban OPR över dagens texter kopplade till betydelsen och innebörden av altaret som ett heligt tecken. (Länk till predikan)

För det musikaliska i mässan stod den för dagen särskilt sammansatta kören från olika håll i Norge. Därutöver och dagen till ära gästades vi av en kantor som beredvilligt satte sig bakom klaviaturen på orgelläktaren! – något vi inte är bortskämda med.

Abbot-välsignar-Prioratet-20181208Mässan följdes sedan av invigning och välsignelse av den monastiska delen av fastigheten. Abbot Michael OPR vandrade med alla församlade från dörr till dörr och välsignade refektoriet, köket, klausuren samt klosterträdgården. Därefter proklamerade han att klausuren, den stängda avdelningen i Prioratet, nu är låst för omvärlden!

Efter det högtidligt liturgiska, bjöds det till mottagning och gemensam måltid i refektoriet där det också framfördes såväl lyckönskningar, överlämnande av gåvor samt tacktal. Här skall särskilt nämnas representanterna från Emanuelsförsamlingen, Ingrid och Sten-Erik Weiber, som deltog under dagen till ömsesidig gjädje. Också postledes har det kommit gratulationer från såväl privatpersoner som andra samfund och traditioner i samband med invigningen.

Söndagen – andra söndagen i Advent – firades pontifikalmässa i S:t Nikolaus i närvaro av de många gäster som stannat kvar. I mässan togs diakon Mikael upp som oblat i Order of Port Royal av abboten.

Fyra-nationer-Benedictinsk-20181209
Fyra nationer representerade med den Helige Benedicts regel som en gemensam nämnare.

En sak som konstaterades under helgen är att det som nu sker i Karlskrona är historiskt och är en angelägenhet inte bara för den lokala gemenskapen utan för hela Nordisk-katolska kyrkan. Ett av bevisen på det är uppslutningen av människor från fyra olika länder samt alla de böner och allt stöd som offrats och offras.

”Icke åt oss, Herre, icke åt oss, utan åt ditt namn giv äran, för din nåds, för din sannings skull.” (Ps 115:1)

Läs mer om händelsen på Nordisk-katolska kyrkans skandinaviska hemsida.

Länk till den svenska provinsen av Order of Port Royal.

Red.

En kommentar på “Kyrklig utveckling i Karlskrona”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s