Konservatism, integritet och karaktär. Gör inte större förändringar än att de går att återkalla

När jag som teologistudent i Lund läste extrakurser i teoretisk filosofi och vetenskapsteori vid Filosofen kom jag över ett citat som jag här vill återge ur minnet. Det handlar om utveckling och försiktighet: ”Ta inte större steg än att de med enkelhet går att reversera”, det vill säga att man inte skall göra större förändringar och ingrepp än att de går att återställa. På ett vis fångar detta någon form av kärna i vad jag menar är konservatism. I det vilar också insikten om att om inget behöver förändras så bör man helt enkelt låta bli att göra det. Förändring i sig innefattar nämligen inte med nödvändighet förbättring. Förändringsiver är många gånger bara ett symptom på leda. Men den är personlig och bör inte drabba en hel värld genom förhastad och oåterkallelig förändringsiver.

Susanna Birgersson skriver idag i magasinet Axess om vad hon menar är nästa ideologiska temata i det offentliga samtalet. Under rubriken ”Det hänger på karaktären” hävdar hon att det kommer att handla om konservatismen.

”De våldsamma reaktionerna på den kanadensiske psykologiprofessorn Jordan B Peterson visar tydligt vad som kommer att engagera framöver. Det är ingen vågad gissning att de följande årens ideologiska diskussioner kommer att handla om konservatism, inte om konflikten mellan konservatism och liberalism, utan om själva konservatismen”. (Axess magasin)

Jag konstaterade, då jag läste hennes text, att jag i min egen gärning: som präst, redaktör och folkhögskolelärare ligger steget före. Inte för att förhäva mig själv eller säga att jag bedriver politiskt påverkasansarbete. Men det är helt klart så – vilket vi återkommande skrivit om här på GiD – att såväl samtal som utveckling i samhället kommer att vinna på ett annat anslag.

Jag konstaterar också att det Susanna Birgersson skrev om idag, föreläste jag om igår. Integritet och karaktär. Om detta skrev vi också här i november i en artikel om just integritet och hur det hänger samman med psykisk hälsa.

Läs mer:Odla din integritet och prata oftare med din präst för att undvika krissamtal hos psykolog

Birgersson anför en pånyttfödd svensk konservatism men bortser samtidigt från – även om allt sägs vara föremål för förändring – att det redan finns institutioner och krafter som är på plats och som inte behöver pånyttfödas eller uppfinnas. Kyrkan är ett sådant tydligt exempel. Här (är kanske bäst att förtydliga) avses inte den officiellt tidigare svenska statskyrkan.

”Buden kommer att vara många på vad som bör stå i centrum i en pånyttfödd svensk 2010-talskonservatism: till exempel de små gemenskaperna, kunskap och bildning, ordning och reda och gränsbevakning, historien och kulturarvet, arkitektur och stadsplanering, plikter och skyldigheter, omsorg om de svagaste, en stark stat och ett återupprättat samhällskontrakt.” (Axess magasin)

Franciskus Urban

Vinjettbild: Pixabay

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s