Tradition vinner mark

Jag vågar påstå att det nu vänder. Inte bara i det att ett nytt år ligger framför oss, eller att ljuset så sakta återkommer. Nej, jag tänker på det större samhällsklimatet. När Gammalkatolsk idédebatt lanserades 2016 stod vi på toppen av en utveckling som präglats av relativismen – som en av de mest skadliga tendenserna – av såväl värden som sanning. Därför valde vi devisen »Det väl beprövade är ännu möjligt«.

Sedan dess hörs allt fler [våga] tala om det olyckliga i att inte förhålla sig till, exempelvis, objektiv sanning; att det faktiskt finns sådant som är sant, alldeles oavsett vad människor tycker för stunden. Allt fler säger sig värdesätta traditionella värderingar. Arkitektur, konst och kultur är åter på tapeten och i många goda fall i form av kritik mot skolådor, underliv och att alla så kallade kulturella uttryck äger samma värde. Att våga tala om sin kristna tro är ännu ett tecken.

Risken i detta är att vändningen vi kan skönja blott blir ännu ett pendelslag. Och det blir den om det stannar vid ord, debatter och inlägg i sociala medier. För varaktighet behövs levande praktik. Du som nu väljer (för det handlar om ett val!) att bejaka pendelrörelsen mot ett mer traditionellt samhällsklimat har att också internalisera, det vill säga göra till ditt och till din vana och person, att leva mer traditionellt.

Vi har nu (NU!) ett gyllene tillfälle att faktiskt kunna ställa saker till rätta. Detta tillfälle utgörs av den uppväxande generationen Y som, enligt framtidsspanare, i högre grad tyr sig till den äldre generationen. Många i denna generation ser sig som ”new traditionalists”, det vill säga de intresserar sig för det genuina, det traditionella. Det är så klart en motreaktion mot deras föräldrageneration (generation X) som verkligen har ”förfinat” konsten att ironisera, relativisera och tänka i femminuterscykler.

I detta är samtidigt de ännu levande far- och morföräldrar (som alltså generation Y vänder sig till) en nyckelfaktor. Här finns ännu sådan kunskap och erfarenhet som kan binda ihop äldre sedvänjor med ett uppväxande släkte. Detta är en ödesfråga. Om inte denna ännu levande erfarenheten lämnas vidare; förs vidare – traderas! – kommer den att för alltid vara död. Borta.

För att inte de nya, unga traditionalisterna skall fara vilse behövs också en traditionell miljö att odla dessa egenskaper och insikter i. Och till helheten hör den återväxande traditionella kyrkan, vilken i sammanhanget kommer att spela en allt viktigare roll.

Så en önskan och uppmaning såhär på det nya året – då allt vänder till det ljusare – är att du som nu väljer att bejaka denna vändning: låt dig inte förblindas av de stora sammanhangen. Ägna dig inte enbart åt att prata om ’et. Gör det! Lev det! Se till din egen situation och internalisera det du säger dig tycka. Gör det till ditt. Gör det ett nytt [men traditionellt] sätt att leva, prata, interagera och vara. Det är bara där; i det lilla – i dig – förändring kan börja.

Franciskus Urban

Photo: By Folio_79r_-_Pentecostes.jpg: Leinad-Zderivative work (excerpt): Trelawnie – Folio_79r_-_Pentecostes.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7210641

 

En kommentar på “Tradition vinner mark”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s