Påven och islam. Vad är katolicitet?

Nu är det (på nytt) hög tid att påminna om att katolicitet inte nödvändigtvis har något med påven att göra. Detta då vi i dagarna har kunnat ta del av hur påve Franciskus, under sin resa till Förenade arabemiratet, undertecknat ett dokument tillsammans med en storimam som bland annat säger att ”pluralism av religioner är Guds vilja”.

Tidningen Världen idag rapporterar:
”Enligt den katolska nyhetssajten LifeSiteNews är det en kontroversiell formulering i dokumentet som nu ifrågasätts av teologer: ”Pluralismen och mångfalden av religioner, hudfärg, kön, ras och språk är Guds vilja i hans vishet, genom vilken han skapade människor.”[1]

De refererar till publikationen LifeSiteNews som ytterligare uttrycker hur:
“Pope Francis’s statement in Abu Dhabi on religious pluralism being ‘willed by God’ — and his call to Christians and Muslims to enter the ‘ark of fraternity’ — seem not only to ‘overturn the doctrine of the Gospel’ but also to align with the ideas of Freemasonry, a respected Italian historian has said.”[2]

I svensk medier har påvens besök i Förenade arabemiratet jämförts med hans besök i Lund 2016 och det dokument som där skrevs under mellan den romersk-katolska kyrkan och Lutherska världsförbundet. Till den romerska kyrkans fördel måste sägas att det dokumentet inte innehöll några teologiska eller dogmatiska överenskommelser, utan till mestadels handlade om mänskliga rättigheter och miljöpolitik. Nu verkar det däremot som att den romerska kyrkan med dess överhuvud i spetsen ingår teologiska avtal med den Islamska världsbilden.

Läs mer om ämnet katoliciet: ”Katolsk, vad betyder det?

Vi kommer med stor sannolikhet få anledning att återkomma i frågan.

Red.

Vinjettbild: Skärmdump från LifeSiteNews

[1] https://www.varldenidag.se/nyheter/paven-mangfalden-av-religioner-ar-guds-vilja/repsbf!cTYhYz@kMS9II9k36mbBg/?fbclid=IwAR2KLlC2MYnYuqODyVm81cIu11qMKbdHQyfpY2Xr93leXpKbrFWpbFsnWP0

[2] https://www.lifesitenews.com/news/popes-claim-that-god-wills-many-religions-seems-to-overturn-gospel-church-h

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s