Att vårda det sällsynta

Vår devis – Det väl beprövade är ännu möjligt – tar utgångspunkt i tankar, idéer och praktiker som är traditionella, det vill säga väl beprövade, värda att vårda och föra vidare. Att de ännu är möjliga innebär att dessa tankar, idéer och praktiker har varit och är av godo och har gynnat oss. Att det ännu är möjligt visar samtidigt på ett hopp, men att det finns en gräns för när de inte längre är möjligt.

Idag börjar det blåsa ”traditionalistiska” och ”konservativa” vindar; fler och fler säger sig värdera traditioner och klassiska, konservativa ideal. Men för att den vinden skall bli förlig, det vill säga vara gynnsam och leda till ett mer hållbart samhälle (för det är vad saken handlar om), måste den kristna tron och Kyrkan som bär den inte (under några som helst omständigheter) glömmas bort.

Det hela är mycket enkelt. Vi säger att vi är en kristen kultur. Men vad är det som bär den? Det är (så klart) troende, praktiserande kristna människor. Annars blir det bara fagra ord om ett skal; en yta. Nostalgi. För att kunna upprätthålla en kristen kultur måste vi ha en levande Kyrka. En levande tro.

Den samiska kulturen som vi värnar och vårdar. Vad händer med den om det inte finns livs levande samer som för vidare språk, sedvänjor, kultur och traditioner? Man vill bevara detta för att det språket och dess sedvänjor, kultur och traditioner skall leva vidare och prägla också en framtid. Detta har nog väldigt få problem med att förstå. Det samma gäller den kristna kulturen. Det hela är mycket enkelt.

Douglas Murray, författaren till boken ”The strange death of Europe”, sade i en föreläsning i Oslo nyligen, att ”det vi har i Europa är något högst ovanligt och sällsynt sett i ett globalt perspektiv. Låt oss vara rädda om och vårda det. I tacksamhet.”

Om vi i Sverige och övriga Europa vill att den kultur vars frukter vi idag njuter skall prägla också en framtid, då måste vi vidta mått och steg. Det är ännu möjligt. Men det finns en bortre gräns då det inte längre är det. Och det är inte våra politiker som måste göra det utan du och jag. Så enkelt är det.

Låt oss kontemplera över detta nu i fastetiden. Och minnas att det väl beprövade ännu är möjligt.

Red.

Hjälp oss att göra GiD känd som en traditionell, kristen röst. Du kan stödja oss bland annat genom att läsa och dela våra artiklar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s