Studie: Allt fler tycker att kristna värden är viktiga

Surveyinstitutet vid Linnéuniversitetet i Växjö har genomfört en studie där det framkommer att andelen personer som menar att det är viktigt att samhället bygger på kristna värden har ökat från 20 procent (2010) till 40 procent. Det är tredje gången institutet gör samma undersökning och den senaste gjordes efter valet i höstas. Om detta rapporterar bland annat nyhetsbyrån Omni (2019-03-31).

Samtidigt säger Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Surveyinstitutet, att ökningen är särskilt stor bland människor som inte är medlemmar i något samfund och inte går i kyrkan.

Detta kan tyckas vara motsägelsefullt. Det är samtidigt intressant att fundera över hur det kan vara så, att det är bland människor som inte är praktiserande kristna som ökningen är störst. Ytterligare en aspekt i detta är att andelen som identifierar sig som kristna är förhållandevis stabil.

Professor Hagevi skriver på sin egen blogg:
”Andelen som identifierar sig som kristna är förhållandevis stabil (om än något avtagande) runt hälften av befolkningen, medan ungefär en femtedel tyckte att förslaget att satsa på ett samhälle med kristna värden är bra (de som svarat mycket eller ganska bra) 2010 och 2014. År 2018 har dock andelen som tycker att det är ett bra förslag att satsa på ett samhälle med kristna värden fördubblats till 40 procent av befolkningen. Stödet för att satsa på kristna värden i samhället har inte varit så starkt sedan mitten av 1980-talet. Förvisso finns ett ökat religiöst intresse bland den svenska befolkningen, men att det plötsligt dragit en väckelse över landet verkar inte troligt. I så fall borde inte andelen som identifierar sig som kristna vara så stabil.”

Det intressanta i detta är att andelen som definierar sig som kristna är relativt oförändrad men att det ses betydligt mer positivt på kristna värden i den samlade befolkningen. Vad som nu måste till är en bred förståelse för att ett samhälle inte kommer att kunna upprätthålla några kristna värden med mindre än att det finns en levande kyrka och praktiserande kristna människor.

Läs mer: Tradition vinner mark (2019-01-06)
Läs mer: Varför man inte bör gå i kyrkan men väl hitta dit (2018-09-30)

Vinjettbilden: ”Fortitude, Temperance, Faith, Charity, Hope, Justice, Prudence” (De sju kardinaldygderna) av Sandro Botticelli (1445-1510), Wikimedia Commons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s