Lågintensivt utnötningskrig mot Kyrkan

Måndagen den 29 april tog ledaren för den s.k. Islamska staten, Abu Bakr al-Baghdadi, på sig ansvaret för de monstruösa attackerna på Sri Lanka under Påskhelgen. Men inte bara det – han pekar dessutom på dem som modell för en ny offensiv som skall inledas i världsvid skala med kristna som primära mål. Detta skriver den italienska tidningen L’Espresso (‘Al-Baghdadi’s New War Against Christians. But the West Is Also Attacking the Church‘, 3 maj 2019)

”Utkastad fån de territorier som tidigare intogs i Syrien och Irak, har al-Baghdadi utropat ett nytt utnötningskrig (’war of attrition’, på arabiska ’istinzaf’) mot ’korsfararna’, inte med arméer på fälten men genom gerillaaktioner, överfall, mord och attacker utförda av militanta [islamister] utplacerade och gömda överallt, även i Europa. Det rör sig bedömt om det stora antal ’utländska krigare’ som återvänt till Frankrike, Storbritannien, Italien, Belgien, Tyskland etc, efter att ha deltagit i strider i Syrien och Irak”. (L’Espresso, 3 maj 2019)

Också i Sverige och andra nordiska länder finns återvändarna. Ingen vet väl med säkerhet hur många individer det rör sig om; hur många som nu bidar sin tid och som i framtiden kan komma att genomföra attacker här hemma. I april i år rapporterade svenska media om att 41 kommuner i Sverige kan tvingas ta emot återvändare. Bland annat SVT publicerade Säkerhetspolisens lista över vilka kommuner det rör sig om.

L’Espresso skriver vidare att trots dåden på Sri Lanka och branden i Notre Dame är det tveksamt om den gnista av medvetenhet dessa har tänt kommer att bevaras över tid. ”Ser man den likgiltighet med vilken västvärlden fortsätter överge till sig själva de kristna kyrkorna i mellanöstern som intill nyligen ännu blomstrade men nu står på randen till utplåning”.

Och denna likgiltighet – till och med fientlighet – mot Kyrkan, kristna värden och traditioner som odlats fram i väst och i Europa, som bäst beskrivs som en ”mjuk totalitarism” vilken driver ut religion från det offentliga rummet och utger sig för en falsk ”neutralitetens ideologi”.

”Detta fenomen har sin upprinnelse i västvärlden och har framför allt sin manifestation där. Men det är inte enbart ideologiskt. Det tar sig mer och mer uttryck i fysisk aggression. I Frankrike tog branden i Notre Dame uppmärksamheten en stund från de allt vanligare vandaliseringarna av kyrkor.” Enligt färsk statistik som fransk polis publicerat blir tre kyrkor varje dag vandaliserade. Under 2018 genomfördes 1063 attacker mot kristna byggnader och gravplatser. Denna siffran har bekräftats av inrikesministeriet.

Den katolska kyrkan är under attack på flera fronter. I väst och i resten av världen. Militant islamism är inte det enda hotet men alldeles uppenbart det mest aggressiva och blodiga. Påskens massaker på Sri Lanka och al-Baghdadis krigsförklaring kan komma att inleda en ny era av kristet martyrskap.

Franciskus Urban

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s