Vanskligt navigera då popularitet och ”relevans” ställs över kärna och sanning

Vi är inte ensamma i Sverige. Finska Hufvudstadsbladet tar idag upp debatten om Pride-rörelsen. Den lutherska kyrkans ärkebiskop i Finland, Tapio Luoma, menar att ”kyrkan tillhör alla”. Detta som kommentar till kritik som riktas mot honom för deltagande i Pride. Problemet med detta ställningstagande – vilket går helt i linje med vad den tidigare svenska statskyrkan säger – är att det är upp till gemene man att definiera den kristna läran.

Bakgrunden är, skriver Hufvudstadsbladet, att riksdagsledamot Päivi Räsänen (KD) tidigare i veckan ”kritiserat kyrkans beslut att vara en av Pride-evenemangets officiella samarbetspartner. I ett öppet brev till ärkebiskop Tapio Luoma skriver Räsänen att hon är orolig för att ’en stor del’ av kyrkans medlemmar överväger att skriva ut sig som en följd av beslutet att medverka.” (Hufvudstadsbladet, 2019-06-19)

”Enligt Räsänen är Pridefestivalens mål att vara stolt över förhållanden som enligt Bibeln strider mot Guds vilja. Hon skriver att hon anser att kyrkan gör sig skyldig till diskriminering om homosexuella personer inte får höra ’hela sanningen om Guds ord’.” (Hufvudstadsbladet, 2019-06-19)

”I sitt svar skriver Tapio Luoma att Räsänen sätter ord på tankar som han tror att många kyrkans medlemmar har gått omkring och funderat på. Han skriver emellertid att kyrkans beslut att delta i Pride inte är ett ställningstagande om äktenskapslagen, utan det handlar om att kyrkans budskap är till för alla.” (Hufvudstadsbladet, 2019-06-19)

Läs hela artikeln i Hufvudstadsbladet här.

”Kyrkan tillhör alla”
Här har vi ett problem. Först måste vi fråga oss vem Kyrkan ”tillhör”, vilket skall ställas i relation till för vem Kyrkan behövs. Det är här skon egentligen klämmer. För Kyrkan tillhör ingen annan än Kristus. Och det är vi – människor – som behöver Henne. Frågan är då om det ens är meningsfullt att påstå att det är vi syndiga människor som ”äger” Kyrkan och därigenom är dem som sätter standarden för vad Kyrkan skall lära och förmedla.

”– Biskopsmötet har konstaterat i sin äktenskapsredogörelse år 2016 att kyrkan tillhör alla och att samkönade par är välkomna till all kyrkans verksamhet. Det här är principen man velat utgå från då man fattat beslut om att delta, skriver Luoma.” (Hufvudstadsbladet, 2019-06-19)

Läs också:Inte alla policyer bygger på vetenskap

Det låter vackert. Men det sätter samtidigt människans behov av Kyrkan ur spel. Människan behöver Kyrkan för att kunna förändras. Inte för att själv förändra Kyrkan. Detta problematiserar också det så vanliga uttalandet i Sverige: ”kom som du är”, då det indikerar att Gud skulle acceptera alla våra olika beteenden. (Notera här att beteenden är skilda från vilka vi är).

Läs mer:Pride-firande ersätts av europeisk kampanj för ökad naturlig befolkningsökning

Red.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s