Somliga är mer jämlika än andra

“A time is coming when men will go mad,
and when they see someone who is not mad, they will attack him,
saying, ‘You are mad; you are not like us.’”

+ St. Anthony the Great

Den mest förföljda och utsatta gruppen i världen är kristna. Om detta har vi skrivit tidigare (här och här) och inte minst utifrån de årliga rapporterna som Open Doors publicerar (World Watch List). I detta sammanhang tänker vi oftast på länder långt bort och att de förföljda kristna människorna är ”de andra”. Men hur ser det ut här hos oss, i Europa? Bara det faktum att det finns en organisation som heter Observatory on intolerance and discrimination against Christians in Europe (”The Observatory”) säger en del. Och de har en del att säga!

The Observatory ger, även de, ut årliga rapporter där övergrepp på och diskriminering av kristna redovisas. Observera att det rör sig om övergrepp och diskriminering här i Europa. Temat för rapporten som släpptes 2015 var ”jämlikhet” (Equality) och de konstaterar att betydelsen av ordet – liksom för många andra ord och begrepp – har förskjutits och idag blivit något som inte är möjligt att ifrågasätta; att ”överdriven likabehandlingslagstiftning är en terapi som genererar sjukdomen”.

rapportTheObservatory2014-hel
The Observatorys rapport från 2014

”Equality has become a largely unquestioned dictum of our time. The principle of equality as in equality before the state has already long been passed. Excessive equal treatment legislation is a therapy which generates the very disease: According to a 2009 Eurobarometer poll, it is the Swedes who feel most and the Turks who feel least discriminated against.

It seems that anti-discrimination laws as an alleged solution produce bigger problems than the original problems were in themselves. In history, freedom was hard-won. We ought not to give it up so carelessly. Side effect or reverse discrimination might be intended or unintended. It shows that religion is treated like a step child in Europe: The result is inequality in the name of an apparent equality.”[1]

Det är med andra ord – åtminstone fram till nu – andra typer av övergrepp och förföljelse kristna i Europa ställts och står inför jämfört med kristna i exempelvis Mellanöstern. I Europa arbetar man med lagstiftning, demokratiska beslut och utifrån ett perspektiv som har kommit att kallas ”allas lika värde”. Men som sagt: somliga är lite mer värda än andra.

”Dr. Gudrun Kugler, director of the Observatory, explains: ’Equality before the law was achieved over centuries by liberation movements. It has now turned into equality of moral choices, equality in statistics of how men and women live, and equality of how individuals treat each other. These understandings deviate quite far from the original meaning of equality before the law, which we rightly hold on to. Yet, this development remains largely unchallenged. It currently mounts in the adoption of intolerant anti-discrimination legislation being debated at the EU-level and at many European national levels. A number of human rights – especially of Christians in Europe – are at stake: Religious freedom, freedom of conscience, and private autonomy are in great danger.’”[2]

Men trenden har förändrats. Nu ser vi också här hemma i Europa hur kristna (kyrkor m.m.) attackeras fysiskt. I sin rapport från 2018 skriver The Observatory inte bara om hur kristna kläms genom lagstiftning utan även om regelrätta fysiska angrepp och vandalism. Det har gått från ”Squeeze” till ”smash”!

”The cases in Observatory’s report for 2016 and 2017 represent the range of hostilities Christians experience in their daily lives: from the ‘squeeze’ of interference with religious liberty, parental rights, freedom of expression and conscience, to the ‘smash’ of physical attacks, and vandalism of churches and cemeteries.”[3]

”’Along with brutal attacks on Christians and Christian buildings, monuments, and cemeteries, we have also seen Christian-run businesses financially ruined, Christians being forced to choose between their moral values and their professions, Christian student groups silenced on campuses, and overreaching governmental interference with parental rights. The fundamental rights of freedom of religion, conscience, and expression are rendered meaningless if they cannot be freely exercised by all Europeans,’ noted the Observatory’s Executive Director.”[4]

”Otaliga kyrkor över hela Västeuropa vandaliseras, blir besudlade med avföring och satta i brand. I Frankrike blir i snitt två kyrkor vanhelgade varje dag. Enligt PI-News, en tysk nyhetssida, registrerades 1 063 attacker mot kristna kyrkor eller symboler (kors, ikoner, statyer) i Frankrike år 2018.”[5]

Läs mer: Känn ditt arv och din tradition

Det finns, vill jag hävda, en vilja att utrota allt kristet (kultur, arv, värderingar etcetera) i Europa. Sakta men säkert förvrids människors förståelse av sin existens och civilisation och det sker av ”godhet”, med ”demokratiska metoder” för ”allas bästa”. Det blir därför mycket svårt att ta på eller ifrågasätta. Ett mycket tydligt exempel på detta är samvetsfriheten som, exempelvis, gäller för journalister men inte sjukvårdspersonal i frågor som abort och läkarassisterade självmord.

Det kommer en tid då människor blir galna och när de ser någon som inte är galen, kommer de att attackera honom och säga ”du är galen; du är inte som oss (St. Anthony the Great). Det kan inte råda något tvivel om att det är där vi nu är.

Franciskus Urban

 

[1] The Observatory’s Report on Intolerance and Discrimination agains Christians on the Year 2014 https://www.intoleranceagainstchristians.eu/index.php?id=27
[2] Ibid
[3] The Observatory’s Report on Intolerance and Discrimination agains Christians on the Year 2014, https://www.intoleranceagainstchristians.eu/index.php?id=50
[4] Ibid
[5] https://sv.gatestoneinstitute.org/14085/europa-kyrkor-vandaliserade-brand

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s