NOTERAT: Ideologiskt trams!

Kan man, sakligt sett, vara för svensk abortlagstiftning och samtidigt vara för samvetsfrihet?

”Nyanställda på kvinnokliniken i Karlskrona har sen januari i år fått ange om de vill medverka vid aborter i sitt anställningskontrakt.”. Detta rapporterar Sveriges Radio idag. ”Verksamhetschef Marianne Gertzell menar att aborträttsfrågan återigen blivit aktuell i samhället och på arbetsplatsen.” (Sveriges radio Blekinge, 2019-07-16)

Denna ”passus” som lagts till för att möjliggöra arbete vid kliniken gäller vid rekrytering av såväl läkare, barnmorskor och undersköterskor. ”De som inte ställer sig positiv, sållas ut”.

Det intressanta i vad som sägs av verksamhetschefen – bortsett från den kategoriska oviljan att acceptera den i internationella konventioner fastställda samvetsfriheten – är att den ”passus” man refererar till, inte verkar vara något annat än ett politiskt ställningstagande:

”Sedan 10 år tillbaka har Marianne Gertzell sett tecken ute i samhället och i det politiska samtalet på att rätten till abort återigen är hotad från olika håll.”

Är det en vårdinrättnings uppgift att agera ideologiskt och politiskt? Vad blir nästa ideologiska ”passus” vid rekrytering av vårdpersonal? Att man måste ställa sig positiv till aktiv dödshjälp. Vi ser i flera andra länder att just det nu sker: att läkare som – av samvetsskäl – inte ställer upp på att ge den ”servicen” till människor som önskar dö.

I februari i år, rapporterar Sveriges Radio (också här Blekingeredaktionen) om att det råder brist på barnmorskor i länet. Det samma rapporterar tidningen Vårdfokus samma månad gäller för hela landet:

”Enbart i regionerna skulle det omedelbart behövas 750 sjuksköterskor, 630 specialistsjuksköterskor, 130 barnmorskor, 72 biomedicinska analytiker och 68 röntgensjuksköterskor. Det är den brist som regionerna rapporterat in till Socialstyrelsen.”

I februarireportaget från Blekinge sägs även att en inte försumbar del av vårdpersonalen i förlossningsvården lider av posttraumatisk stress till följd av ”jobbiga situationer”…

Vad vi alltså har här är en situation av personalbrist samtidigt som arbetsgivaren sållar bort kandidater på ideologiska grunder. Men åter till grundfrågan: kan man, sakligt sett, vara för svensk abortlagstiftning och samtidigt vara för samvetsfrihet? Ställ frågan till landets journalister och redaktionschefer: kan man, sakligt sett, vara för de svenska lagar som reglerar media och samtidigt vara för samvetsfrihet för journalister? Ja, i den branschen går det. Det borde också gå i branscher där professionella och hängivna läkare, sjuksköterskor, barnmorskor och undersköterskor har som kall att rädda liv. Allt annat är ideologiskt trams!

Franciskus Urban

 

 

En kommentar på “NOTERAT: Ideologiskt trams!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s