NYTT: Kvinnoklinikernas anställningsvillkor kan strida mot lagen

Den 16 juli skrev vi här på GiD om hur kvinnokliniken sållar bort jobbansökningar på ideologiska grunder. Nu agerar Skandinaviska människorättsjuristerna i ärendet.

Igår kunde vi rapportera om hur nyanställda på kvinnokliniken i Karlskrona måste svara på ideologiska frågor, något som strider mot samvetsfriheten och kan vara lagstridigt:

”Nyanställda på kvinnokliniken i Karlskrona har sen januari i år fått ange om de vill medverka vid aborter i sitt anställningskontrakt.”. Detta rapporterar Sveriges Radio idag. ”Verksamhetschef Marianne Gertzell menar att aborträttsfrågan återigen blivit aktuell i samhället och på arbetsplatsen.” (Sveriges radio Blekinge, 2019-07-16)

Läs hela artikeln här: ”NOTERAT: Ideologiskt trams

I ett pressmeddelande idag (17 juli), som skickades direkt till oss från Skandinaviska människorättsjuristerna, kommenterar man – med anledning av inslaget – att det anställningskontrakt som landstingets kvinnoklinik uppges använda med stor sannolikhet bryter mot lag och konventioner om mänskliga rättigheter.

Ruth Nordström
Ruth Nordström, Skandinaviska människorättsjuristerna

– Det kan vara lagstridigt att som villkor för anställning kräva att en barnmorska, läkare eller undersköterska måste ställa sig positiv till att medverka till att utföra aborter. Rätten till tankefrihet, åsiktsfrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet är grundläggande mänskliga rättigheter enligt bland annat Europakonventionen, som är svensk lag. För att göra inskränkningar i dessa rättigheter krävs stöd i lag, att det finns ett legitimt syfte och det ska vara både nödvändigt och proportionerligt i ett demokratiskt samhälle, vilket vi inte bedömer att det är, säger Ruth Nordström, chefsjurist, Skandinaviska Människorättsjuristerna.

– Kravet att utföra aborter för anställning kan framstå som neutralt, men med stor sannolikhet kommer majoriteten av de som utestängs från arbetet ha en religiös övertygelse. Det kan därför varit indirekt diskriminerande att tillämpa en sådan klausul i ett anställningskontrakt. Dessutom strider det mot internationella etiska koder såsom Internationella barnmorskeförbundets etiska kod och Internationella gynekologförbundets etiska kod. Man kan också fråga sig om det här är rätt väg att hantera etiska svåra frågor på, att allt helt enkelt sålla bort oliktänkande, säger Rebecca Ahlstrand, jurist vid Skandinaviska Människorättsjuristerna.

– Det råder en extrem brist på personal inom sjukvården, inte minst på barnmorskor inom förlossningsvården. Att sätta patientsäkerheten åt sidan och sålla bort personal på grund av deras inre samvets- eller religiösa övertygelse istället för att anställa sådan personal inom förlossningsvården, är inget legitimt syfte och drabbar förlossningsvården hårt. I detta avseende låter kvinnokliniken ideologi gå före kvinnors rätt till en säker förlossningsvård, vilket inte kan anses nödvändigt eller proportionerligt i ett demokratiskt samhälle, säger Ruth Nordström, chefsjurist vid Skandinaviska Människorättsjuristerna.

Rebecca Ahlstrand
Rebecca Ahlstrand, Skandinaviska människorättsjuristerna

– Den aktuella klausulen kan inte anses som en proportionerlig inskränkning av mänskliga rättigheter. Samvetsfrihet tillämpas i över 40 europeiska länder, inklusive Tyskland, Storbritannien och i grannländerna Norge och Danmark. Om det går att lösa på arbetsplatser i princip samtliga demokratiska stater bland Europarådets medlemsländer, går det även i Sverige. Samvetsfrihet har dessutom beviljats på arbetsplatser i hela Sverige under ca 40 års tid och anges som en förutsättning i abortlagens förarbeten, säger Rebecca Ahlstrand, jurist vid Skandinaviska Människorättsjuristerna.

Red.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s